L'Institut Guttman rep 10.000 € dels castellers de la Vila per a la investigació de lesions medul·lars

19/08/2019 - 14:24

Festa Major. La Beca Mike Lane-CVG, que es dóna per primera vegada, és un homenatge al casteller Mike Lane, que va morir al 2017, després d’haver patit lesions de medul·la durant la Diada Castellera de la Festa Major de 2013.

La Beca Mike Lane-CVG, que es dóna per primera vegada, és un homenatge al casteller Mike Lane, que va morir al 2017, després d’haver patit lesions de medul·la durant la Diada Castellera de la Festa Major de 2013.

Els castellers de la Vila de Gràcia han lliurat avui la primera beca Mike Lane-CVG a un projecte pilot de l’Institut Guttmann que investiga l’estimulació transcutània medul·lar (TSCS) per millorar la funció respiratòria en pacients amb lesió medul·lar cervical o toràcica.

En l’acte, ha participat Marta Latorra, dona del casteller Mike Lane, que va morir al 2017 després de patir lesions de mèdul·la durant la Diada Castellera de la Festa Major de Gràcia del 2013. Latorra ha agraït a la família castellera’ tot el suport rebut des de l’accident.

El president del districte, Ferran Mascarell, ha destacat els valors de l’equip casteller i, especialment, la seva generositat i solidaritat, i ha dit que ‘són l’expressió de la millor cara de la Vila’. Per la seva banda, el regidor Eloi Badia, ha agraït l’esforç dels castellers i ha recordat la figura de Mike Lane.

La beca ha estat rebuda per la dra Kumru, de l’Institut Gutmann, que va atendre Mike Lane, i que ha explicat amb detall en què consisteix el projecte d’investigació on es destinaran els diners de la beca.

Projecte innovador

El projecte premiat se centra en estudiar l’efecte de l’estimulació elèctrica transcutània de la medul·la espinal a nivell cervical combinada amb l’estimulació toràcica sobre la musculatura respiratòria, induint d’aquesta manera, una recuperació millor del patró respiratori de les persones que pateixen lesions medul·lars cervicals o toràciques altes.

L’equip investigador el formen: la dra. Kumru, investigadora principal, el dr. Curia, el dr. Benito, la dra. Valles, la dra Ramirez i l’enginyera Maria Rodriguez. Totes aquestes persones són expertes en l’àrea de la Lesió Medular de l’Institut Guttmann.

Tot i que aquesta és la primera edició de la beca, la intenció dels seus impulsors és fer extensiva la iniciativa a la resta del món casteller i que els projectes d’investigació de lesió medul·lar a Catalunya puguin comptar amb aquesta beca de manera continuada.

El comitè avaluador del projecte d’investigació guanyador el formen Dani Castillo, director mèdic i científic de la coordinadora, Jaume Rosset exdirector mèdic i científic de la coordinadora, la dona de Mike Lane i l’Oriol Francolí, membre de la colla i responsable de la beca. El doctor de l’Institut Guttmmann, Joan Vidal, va declinar formar part de la votació final per evitar qualsevol tipus de conflicte d’interessos.