'Fer-se gran amb Gràcia'

07/05/2018 - 13:23

Gent gran. Del 7 a l'11 de maig tindrà lloc la setmana de la gent gran a Gràcia que ofereix diverses activitats per a aquest col·lectiu. Parlem amb diferents persones que es mantenen actives en diferents àmbits als barris de Gràcia.

Del 7 a l'11 de maig tindrà lloc la setmana de la gent gran a Gràcia que ofereix diverses activitats per a aquest col·lectiu. Parlem amb diferents persones que es mantenen actives en diferents àmbits als barris de Gràcia.

Mantenir-se actiu és primordial per a la salut, especialment per a la gent gran. Parlem amb la Margarita Llavaneras, la Rosa Torras, l’Enric Gillera, la Isabel Gordo, L’Antònia Sanjuan, cinc persones dels barris de Gràcia que destaquen per la seva implicació, ja sigui a nivell organitzatiu o participatiu, en les activitats del districte dirigides a gent gran.

La Margarita Llavaneras Ferré (74 anys), peixatera d’ofici, quan es va jubilar es va ocupar en impartir o assistir a cursos. Ara, va gairebé tots els dies de la setmana als tallers que es fan a La Violeta: dilluns al matí fa ball en línia, a la tarda rep classes de pintura amb una mestra que, segons especifica, “és una senyora de 95 anys”; el dimarts a la tarda va a pintura amb roba; el dimecres al matí dona classes de puntes de coixí (ha fet juntament amb altres dones els mocadors dels gegants de Gràcia), i a la tarda rep classes de memòria; i els divendres fa català. A més, és voluntària de les activitats que es fan en aquest centre. A la Margarida, les seves experiències personals, fan que hagi adoptat una filosofia de vida ben clara: “Hem de viure el dia a dia i si ho pots fer avui, no ho deixis per demà que potser no hi ets”.

La Rosa Torras Solé (70 anys) combina el seu paper d’àvia -recull d’escola als seus nets dos dies a la setmana- amb el de presidenta de l’Associació de l’Aula d’extensió Universitària per a Gent Gran . Busca i organitza les conferències que puguin ser interessants per a l’Aula i edita el blog on es recullen aquestes classes magistrals. Per fer-ho, va anar a fer un curs al Cibèrnàrium. “M’haig d’espabilar amb les tecnologies”, diu la Rosa, que va estudiar magisteri passant per les proves d’accés per a majors de 25 anys. Explica que, a més, assisteix al grup de lectura de La Violeta, i que participa a totes les manifestacions de temes de presos polítics, dones, pensions que hi pugui haver. “S’ha de fer un esforç per no quedar-se en el sofà -comenta- ara estem en l’edat de l’aprofundiment, tens un bagatge i és el que dona sentit al que has après”.

Excursionista de tota la vida i membre de la coral Cantaires Muntanyecs, l’Enric Gillera (84 anys) és l’encarregat de dirigir la passejada per Collserola que s’organitza cada any en la Setmana de la Gent Gran i va dirigir les caminades BarnaTres que impulsa l’Ajuntament. Enginyer de professió, ha fet tots els cims dels Pirineus i ara és capaç d’anar caminant amb la seva dona, de 82 anys, des de Gràcia a les torres Maphre i a Sant Adrià. Es va apuntar al gimnàs a l’endemà de la seva jubilació i ara hi va cada dia dues hores. “Caminar és important, però és més complert el gimnàs, és més bo per a la salut”, diu.

Perruquera de professió, la Isabel Gordo (71 anys) es va dedicar de ple al ball country quan es va jubilar. Ara en balla cada dia al Centre cívic El Coll, a Can Basté i quan va a Tarragona. A més dona classes d’aquest tipus de ball al Centre cívic El Coll. “El country és important per a la gent gran perquè es coordina el cervell amb els moviments, i quant més balles, més flexibilitat tens”, diu. La Isabel, a més, camina cada dia 1 h. “Tenia clar que no volia quedar-me a casa veient novel·les”, afegeix.

L’Antònia Sanjuan (84 anys) és la presidenta de l’Associació de Jubilats i Pensionistes de La Sedeta des de fa més de 10 anys. Abans de jubilar-se havia treballat en diverses empreses, com a administrativa i apoderada. Ara, juntament amb els voluntaris i personal remunerat de La Sedeta treballa per a la gent gran del barri del Camp d’en Grassot. “Volem que la cultura i el divertiment arribi a la gent gran del barri”. Des de l’Associació, organitzen visites culturals obertes a tothom, tallers de música, d’humanitats, de noves tecnologies, rutes històriques, idiomes, balls, concerts, etc. Dedica tots els matins a organitzar en equip aquestes activitats. L’Antònia ho té clar: “No ens han ensenyat a ser grans i crec que s’ha d’envellir positivament”.

Aquesta és només una mostra, ja que com elles, n’hi ha moltíssimes altres persones que mantenen cervell i cos actiu.

Podeu consultar el programa de la XXIX Setmana de la Gent Gran aquí.