Gràcia reviu la Revolta de les Quintes

04/04/2024 - 14:18

La celebració recordarà aquest diumenge, 7 d'abril, el motí del 1870 contra la crida d’una lleva de joves per anar a l’exèrcit.

Aquest diumenge, 7 d’abril, Gràcia tornarà a ser l’escenari de la commemoració de la Revolta de les Quintes. Els carrers de la Vila reviuran així el motí del 1870, quan el veïnat es va aixecar contra la crida d’una lleva de joves per anar a l’exèrcit.

La celebració recorda l’aixecament popular que va tenir lloc a l’abril del 1870, quan el govern espanyol va anunciar una quinta, és a dir, un procés de reclutament per enviar els joves al servei militar. Davant d’aquesta crida, un grup de dones va assaltar l’Ajuntament de Gràcia i hi va cremar documentació i part del mobiliari, amb la intenció d’evitar que els seus fills fossin cridats a files.

Després d’aquest episodi, la protesta es va estendre als carrers, i grups de manifestants van aixecar barricades a les entrades de la Vila. A partir de llavors, l’exèrcit va assetjar Gràcia i, després de sis dies, va accedir-hi i va esclafar la revolta. La repressió del motí va deixar vint-i-set morts.

Per recordar aquesta efemèride, els Trabucaires de Gràcia, amb la col·laboració de nombroses entitats de cultura popular del barri i d’agrupacions de diferents punts de Catalunya, organitzen una cercavila i una representació dels fets històrics.

La programació és la següent:

  • 11.30 h – Cercavila de la Diada dels Trabucaires
    • Recorregut: Pla de Salmerón, Gran de Gràcia, Travessera de Gràcia, Torrent de l’Olla fins a la cantonada amb Diluvi. Lluïments a la plaça de la Vila.
  • 12.45 h – Representació de la Revolta de les Quintes de 1870
    • Plaça de la Vila de Gràcia