Lliurament dels XXIV Premis de Vila de Gràcia

25/04/2019 - 16:13

Els XXIV Premis Vila de Gràcia es van celebrar amb moments d’il·lusió i agraïment dels guardonats i guardonades, que van mostrar, un any més, la riquesa i el talent de trajectòries, projectes i d'iniciatives comunitàries de Gràcia

Els XXIV Premis Vila de Gràcia es van celebrar amb moments d’ il·lusió i agraïment dels guardonats i guardonades, i van posar de manifest el talent de trajectòries, projectes, i iniciatives comunitàries que nodreixen el passat, present i futur de Gràcia.

L’acte conduït per la periodista, Virtu Morón, es va celebrar a la Sala d’actes del Centre cívic de La Sedeta. Novament, va tenir moments d’emoció amb les intervencions dels seus protagonistes que van compartir la il·lusió del moment i van saber transmetre els seus projectes,  des del convenciment, la lluita i l’estimació envers tots ells. Destacar com a anècdota,  que tots els guardonats van convidar i emplaçar el públic a conèixer els seus establiments a visitar les seves instal·lacions o compartir les seves iniciatives i activitats, moltes de les quals coincidien el 4 de maig.

La Pastisseria Ideal va rebre el Premi a un establiment o projecte comercial per la seva trajectòria centenària: fou fundada al 1919 i, des de llavors, confecciona les delícies dels graciencs i gracienques així com dels ciutadans i ciutadanes de Barcelona i els seus visitants. Avui dia, la seva història continua ara sota el lideratge d’en Miquel Àngel i en Lluís Álvarez, nets dels fundadors i tercera generació de la família de pastissers, que van convidar tothom a la Festa que preparen per celebrar el seu centenari.

El Premi a la millor tasca o acció en defensa dels valors cívics va recaure el projecte Teixint Connexions per la seva tasca de teixir una xarxa educativa, associativa, social, econòmica, esportiva i de lleure. Aquest projecte ha aconseguit fomentar el treball en xarxa però també ha donat visibilitat a les entitats de persones amb discapacitat i de salut mental.

El Premi a la millor tasca de recerca o divulgació històrica en defensa de la memòria col•lectiva, dels territoris que conformen l’actual districte de Gràcia va ser atorgat al projecte Dones de pes pel treball de recerca conjunt que ha esdevingut el llibre: “Dones de pes, 18 vides de Gràcia 1835-2015”. Aquest treball ha fet visible la trajectòria d’aquestes dones i ha contribuït a restituir de la foscor la seva contribució a la societat, part important de la memòria col·lectiva de Gràcia. Van recollir el premi una nodrida  representació d’autores d’aquest projecte que van mostrar el seu entusiasme i les ganes de donar continuïtat al projecte de recuperar des del present  la memòria col·lectiva de les dones pioneres de Gràcia.

El reconeixement per la defensa de les llibertats nacionals de Catalunya va ser per el col·lectiu de veïns i veïnes  que es van autoorganitzar  per la llibertat de les persones empresonades i exiliades, i que posteriorment va comptar amb el suport d’ANC Gràcia, Òmnium Gràcia i CDR Gracia, organitzant les concentracions dels dilluns a la plaça de la Vila de Gràcia. Aquest guardó inicialment es va atorgar a la Plataforma Gràcia i Llibertat,  que van resoldre en assemblea fa uns dies renunciar-hi en favor d’aquest col·lectiu de veïns i veïnes per considerar-los més legítims. El Jurat va estar d’acord davant l’argumentació de la petició i va  reconsiderar la decisió inicial.

El premi a la millor acció en defensa de la sostenibilitat i el medi ambient va ser atorgat al projecte Quirhort (espai Quirón del barri de la Salut), per destacar la seva recuperació d’un espai buit i haver-ne preservat per un ús social. Per haver-se enfocat en els valors de la sostenibilitat i haver dut a terme una compostadora de barri i hort comunitari, i també un espai de trobada veïnal que fomenta les relacions i el teixit del barri.

El guanyador del premi a la millor iniciativa pedagògica  va ser el projecte Experimentem amb l’Art pel seu compromís en la pedagogia de l’art, fonamentalment per a la població infantil a través dels Tallers d’Art amb activitats d’experimentació creativa adreçades a nadons, famílies i infants. També per la seva trajectòria educativa i treball a partir de l’art contemporani i dels processos creatius entesos com a eina per fomentar la capacitat crítica i creativa de les persones.

El programa Tot Comerç de Ràdio Gràcia, va ser guardonat amb el Premi a la millor actuació comunicativa de l’actualitat dels territoris que conformen el districte de Gràcia gràcies a la seva tasca única en comunicació setmanal dedicada a parlar del comerç. El programa, dirigit per Jordi Flotats, des de fa dues temporades, parla de les notícies del món del comerç gracienc, en els cinc barris del districte i de les activitats dels quatre mercats de Gràcia.

Els Premis d’honor van recaure a títol col·lectiu a la botiga l’Encant de Gràcia i, a títol individual, a la Sra Pepita Pardell i Terrade. L’Encant de Gràcia va rebre el guardó per la seva tasca en la sostenibilitat i reutilització d’objectes diversos: llibres, discs, mobles, entre altres productes que són procedents de donacions. També és merescuda del guardó per la feina desinteressada d’una seixantena de voluntaris durant més de 20 anys de servei; amb un resultat d’èxit creixent que permet aportar íntegrament els ingressos per adequar diferents centres pedagògics i finançar projectes educatius de la Fundació ACIS.

D’altra banda, els premis van voler destacar també la trajectòria en el món de l’animació de la Sra. Pepita Pardell i Terrade, qui, al llarg de la seva carrera, ha treballat en llargmetratges com “Desperta ferro” i sèries de televisió com “Mofli, el último Koala”. Pardell i Terrade va néixer al barri del Coll i, als seus 91 anys, viu al barri de Gràcia i és tota una inspiració per a les noves generacions d’animadors. El premi el va recollir la seva neboda en representació de la Pepita que es recupera d’una caiguda i no li va ser possible assistir-hi.

Un cop finalitzat el lliurament dels Premis, Eloi Badia, regidor del Districte de Gràcia, va dirigir unes paraules de reconeixement a tots els guardonats i guardonades, i va destacar l’enorme capacitat cooperativa, d’iniciativa  i talent de Gràcia així com la important presència de les dones entre les guardonades  d’aquesta edició.

L’acte es va tancar per sorpresa  a la plaça de la Sedeta on es va desplaçar tot l’auditori per veure l’Àliga de Gràcia que, seguint el llegat de les funcions que li foren atorgades des d’antic a aquest tipus de figura, va fer el seu ball en honor als premiats i premiades d’enguany. En acabar la seva actuació, el ram de lliris blancs que portava al bec l’Àliga es va lliurar a la neboda del Premi d’Honor, Pepita Pardell.

Tot seguit es va realitzar la tradicional fotografia de record amb tots els guardonats, el jurat i les autoritats que ens han acompanyat en aquesta 24a edició dels Premis Vila de Gràcia.

Ja podeu consultar la galeria al complet dels premis aquí.