La Biennal del Pensament al Districte de Gràcia

06/10/2022 - 10:22

El cicle programa diverses activitats a la plaça de les Dones del 36, plaça de la Virreina, plaça del Diamant i Teatre Lliure. Consulta el programa!

La Biennal de Pensament celebrarà la tercera edició de l’11 al 16 d’octubre. Els debats de la Biennal es configuren al voltant de tres grans temàtiques: el sistema sociopolític, el canvi tecnològic i la configuració física de les ciutats.

En aquesta edició la Biennal afegirà una branca específica sobre la realitat cultural dels territoris d’àmbit lingüístic català. Com a gran novetat, la Biennal d’enguany tindrà tres edicions simultànies, a Barcelona, Palma i València, cadascuna amb programacions pròpies però interrelacionades.

Adam Przeworski, Carles Boix, Chantal Mouffe, Alice Munyua, Renata Ávila, Nnenna Nwakanma, Katharina Pistor, Uriel Fogué, Carme Pinós, Carolyn Steel, George Monbiot, Yuval Noah Harari, Carla Simón, Pedro Olalla, Carolin Emcke i Svetlana Aleksiévitx són alguns dels participants de les sessions d’enguany.

Activitats al Districte de Gràcia

Les activitats al districte tindran l’epicentre a la plaça de les Dones del 36. Hi ha programat:

Passejos peripatètics, que brinden l’oportunitat de seguir els passos dels grans pensadors de la Grècia antiga, entorn temàtiques diferents. Cal consultar dies, horaris i inscripcions al web del cicle.

Dissabte 15 d’octubre

12.30 h a la plaça de les Dones del 36
Concert de ‘Prinfila i se’n va’. Prenent la perspectiva de gènere com a eix central, aproparà a l’espectador a les diferents cançons que formen part del teixit de la música tradicional catalana.

12.30h a la plaça de la Virreina
Fuster, Ferrater, Bonet: cànon a tres veus. En aquest acte, fet en paral·lel amb València i Palma, tres escriptors d’avui, Maria Callís, Carles Rabassa i Àngels Gregori, donaran veu a Fuster, Ferrater i Bonet en un homenatge coral.

13 h al Teatre Lliure de Gràcia
Teatralitat amb els models de participació comunitària ‘La taula’. La temàtica d’aquesta nova edició girarà al voltant del paper de les noves generacions i els nous models urbans: quina és la ciutat del futur i quin paper hi juguen la infància i la joventut actual?

17 h a la plaça de la Virreina
Conversa-conferència  ‘Viure en societats digitalment saludables’. La pandèmia va venir a reforçar el binomi salut pública vs llibertat personal. Les polítiques desplegades per rastrejar contagis van ubicar el capitalisme de vigilància en una posició privilegiada, mentre que les plataformes digitals es convertien en l’única via tant per a la vida professional com la personal.

17 h a la plaça del Diamant
Conversa-conferència  ‘L’amenaça neoliberal a la democràcia’. Debat sobre la compatibilitat entre capitalisme i democràcia.

18.30 h a la plaça de la Virreina
Conversa-conferència ‘Nous drets digitals o com garantir els drets humans en la societat connectada’. El desenvolupament tecnològic avança més ràpidament que la legislació i, fins i tot, que la capacitat de comprensió que tenim sobre el seu impacte a les nostres vides i al nostre futur. Els nous marges que dibuixa l’avenç de la tecnologia configura noves realitats a què hem de fer front.

18.30 h a la plaça del Diamant
Conversa-conferència  ‘Les fronteres de la democràcia’. La democràcia es continua identificant amb l’àmbit territorial dels estats tradicionals. Els ideals democràtics es projecten cap amunt, cap a l’ordre supranacional, i cap avall, cap a l’àmbit local.

18.30 h a la plaça de les Dones del 36
Conversa-conferència ‘La família contra el món’. Adrià Pujol Cruells, Mar Coll i Denise Duncan debatran sobre qüestions entorn el concepte de ‘la família’ des de camps diversos com ara l’art, l’activisme i l’antropologia.

 

Diumenge 16 d’octubre

12.30 h a la plaça de les Dones del 36
Conversa-conferència ‘Què és avui dia la representació política?’. Reflexions sobre els processos de transformació que està vivint el món entorn un model que havia generat consensos importants en les darreres dècades.

12.30 h a la plaça del Diamant
Conversa-conferència ‘Imaginar l’economia digital més enllà dels monopolis’. L’actual economia de l’atenció ens ha dut a un escenari de monopoli on les empreses guanyadores s’ho emporten tot (“the winner takes it all economy”).

12.30 h a la plaça de la Virreina
Conversa-conferència  ‘Utopia i distòpia’. un viatge des del nihilisme, el catastrofisme, l’ecoansietat, la fatiga i l’apatia fins a l’organització col·lectiva o el lema OK doomer. Des de la distopia fins a la utopia.

17 h a la plaça de la Virreina
Conversa-conferència  ‘Ciutat i identitat’. Amb una taula multidisciplinària i a través de diferents llenguatges creatius, reflexionarem sobre el sentiment de pertinença i el vincle que teixim amb l’entorn urbà i l’arquitectura que ens envolta, i sobre les construccions, relats i creacions culturals que genera aquest vincle.

17 h a la plaça del Diamant
Conversa-conferència ‘Tecnologies de l’amor i les cures’. En aquesta sessió s’explorarà l’ètica de les cures des del prisma digital, com avançar cap a vides connectades sense renunciar a allò que ens permet ser: cuidar-nos i ser cuidades.

18.30 h a la plaça de la Virreina
Viure a Barcelona. “gent de merda” en directe. El programa té l’objectiu de posar sobre la taula les preocupacions de les noves generacions com la precarietat laboral, la salut mental, les noves formes de creació i els reptes als quals ens haurem d’enfrontar de cara al futur.

18.30 h a la plaça del Diamant
‘+ RIUREM’. Quatre monòlegs, on cadascun d’ells, des d’un punt de vista còmic i divers posaran sobre la taula, o més ben dit, sobre l’escenari, aspectes essencials que ens faran reflexionar per a millorar com a individuals i com a societat.

Consulta el programa sencer.