L’Ajuntament ordena la clausura del CIE de la Zona Franca

07/07/2016 - 15:51

Immigració. El Centre d’Internament d’Estrangers, molt qüestionat per entitats socials i institucions, no té llicència d’activitat ni compleix els requeriments essencials de seguretat.

Front comú dels grups municipals, excepte del PP i Ciutadans, davant la reobertura del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca per part del Ministeri d’Interior, després que aquest dijous al matí l’Ajuntament de Barcelona hagi emès una ordre de cessament.

El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació, Jaume Asens, ha tornat a declarar aquesta tarda que l’Ajuntament de Barcelona seguirà amb el procés administratiu obert contra el CIE de la Zona Franca per manca de llicència d’activitat, després que la Delegació del Govern de Catalunya n’hagi anunciat la reobertura. “És un menyspreu i una provocació a l’Ajuntament”, ha dit Asens, i ha explicat que en els propers dies els tècnics municipals inspeccionaran si hi ha activitat i, si és així, “es podrien aplicar mesures coercitives, com multes o el precintament”.

El CIE de la Zona Franca es va tancar el novembre a requeriment del jutge, perquè va considerar que no s’hi complien les condicions suficients per garantir els drets fonamentals dels interns. En fer la inspecció per a la llicència d’obres, es va descobrir que el centre funcionava amb una llicència del 1992 que no corresponia amb la seva activitat. A més, un informe dels bombers assenyala que les instal·lacions no tenen un pla d’emergència que doni resposta als “requeriments essencials de seguretat”.

El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació, Jaume Asens, ha recordat aquest matí en roda de premsa: “En els mesos en què el CIE ha estat tancat, no s’han ordenat internaments a Catalunya, i això no ha produït cap desajust en les polítiques migratòries. En conseqüència, s’ha comprovat que no només és una institució que genera un ampli rebuig ciutadà, sinó que també és totalment prescindible, una mesura de privació de llibertat innecessària i cruel per a les persones migrants que hi són, en la majoria dels casos, per una falta administrativa per la seva estada irregular.”

“És la nostra competència —i, per tant, la nostra obligació— exigir la llicència d’activitat corresponent i el compliment del conjunt de la normativa de seguretat. Com a Ajuntament no podem permetre’ns que al CIE es repeteixin fets tan desagradables com en el passat”, ha afirmat Asens, que ha afegit: “Aquests forats negres no caben en una ciutat de drets.”

Al juliol de l’any passat el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució en què s’instava l’Estat a tancar aquestes instal·lacions, una declaració que també va aprovar l’Ajuntament de Barcelona. És per això que Asens ha afirmat que el tancament del CIE “és un mandat democràtic tant del Ple de Barcelona com del país”.

Per la seva banda, el Consell d’Europa (a través del Comitè de Prevenció de la Tortura) ha denunciat en nombroses ocasions la situació dels CIE a tot Espanya, i ha recordat a l’Estat espanyol que aquests equipaments “no poden ser presons”. Així mateix, ha denunciat la vulneració del dret a la salut i la falta de formació del personal (no hi ha psicòlegs ni traductors).