S'engega el procés de participació integral de PAD i Pressupostos participatius de Gràcia 2020-2023

03/02/2020 - 16:49

La ciutadania decideix els projectes en què s’han d’invertir fins al 2023. Dels 75 MEUR reservats del pressupost municipal, 6 milions s’executaran en projectes dels barris de Gràcia. La iniciativa forma part del procés de configuració del PAD.

Els veïns i les veïnes estan convidats a la presentació de projectes i a la seva selecció, cosa que es podrà fer a través de trobades presencials dels Consells de Barri, Consells sectorials i sessions monogràfiques, i telemàticament a través de la plataforma decidim.barcelona. La iniciativa forma part del procés de configuració del pla municipal de la ciutat i dels plans específics dels Districtes (els PAD), que definiran les actuacions a desenvolupar durant el present mandat. Amb els pressupostos participatius, la ciutadania decidirà els projectes en què s’han d’invertir fins al 2023. Dels 75 milions d’euros que s’han reservat del pressupost municipal, 6 milions s’executaran en projectes dels barris de Gràcia.

Per primera vegada, l’Ajuntament promou uns pressupostos participatius a la ciutat, un exercici de democràcia directa pioner a Barcelona. La iniciativa forma part del procés de configuració del pla municipal de la ciutat (el PAM) i els plans específics dels Districtes (els PAD), que definiran les actuacions a desenvolupar durant el present mandat.

Amb els pressupostos participatius, la ciutadania decidirà els projectes en què s’han d’invertir fins al 2023 els 75 milions d’euros que s’han reservat del pressupost municipal, dels quals 6 s’executaran en projectes dels barris de Gràcia.

Els espais i canals de participació

Els veïns i les veïnes  estan convidats a la presentació de projectes i a la seva selecció, cosa que es podrà fer a través de trobades presencials i telemàticament a través de la plataforma decidim.barcelona. A Gràcia es podrà participar de manera presencial als següents espais:

  • els Consells de Barri, òrgans de participació territorial que se celebraran als cinc barris de Gràcia, entre el 19 de febrer i el 12 de març.
  • els Consells Sectorials, òrgans de participació per àrees específiques com poden ser: el Consell Escolar, el Consell de les Dones, el Consell d’Esports, el de comerç, de gent gran, de salut etc.
  • Trobades monogràfiques.
  • Comissions.

 

Podeu consultar el programa annex Trobades participatives a Gràcia on trobareu el calendari detallat de les diferents trobades presencials, trobades monogràfiques i els punts de participació itinerants als cinc barris.

La ciutadania que no pugui assistir a les diferents sessions també podrà participar a través del canal o de  la Plataforma decidim.Barcelona, espai de participació telemàtica.

A més de la participació presencial i de la telemàtica, per afavorir la participació i arribar al màxim de veïns i veïnes del territori el procés  també preveu punts de participació itinerants als carrers, places, i principals equipaments dels barris.

Com participar als pressupostos participatius

La ciutadania pot presentar projectes que siguin perdurables en el temps, com ara la construcció d’equipaments (de dimensions reduïdes com pistes esportives o punts verds), les millores en equipaments existents (com ara uns vestidors esportius o una aula informàtica), les millores de l’espai públic (com ara la pacificació d’un carrer o l’ampliació d’àrees d’esbarjo de gossos), i la instal·lació d’infraestructures (com ara bancs, escales mecàniques o àrees de jocs infantils).

Un cop definits els projectes, els equips tècnics municipals seleccionaran les iniciatives que compleixin els requisits tècnics, i les que rebin més vots de la ciutadania es faran realitat. En el procés de selecció hi podran participar les persones majors de 14 anys empadronades a la ciutat, que podran donar suport a les propostes de dos Districtes (el de residència, i un altre).

________ELS CALENDARI DE LES FASES________

  1. presentació de projectes i de debat (fins al 27 de març).
  2. fase de priorització prèvia a la votació (del 20 al 30 d’abril).
  3. procés de votació final (del 26 de maig al 7 de juny).

Els projectes seleccionats s’incorporaran als PAD dels Districtes i es dotaran de la inversió necessària a través del Pla d’Inversió Municipal del mandat (el PIM) per fer-los realitat abans del 2023.

Més informació