Toni Torrens, el pare dels Foguerons a Gràcia

17/01/2018 - 10:38

Festes. Entrevistem a aquest mallorquí de Sa Pobla que ha fet possible que els Foguerons de Gràcia s'hagin introduït en el calendari festiu gracienc i s'hagi convertit en la Festa Major d'hivern.

El Toni ha estat aquests dies a Gràcia per ultimar els detalls de la festa dels foguerons de sa Pobla que es farà pels carrers de la Vila el dia 27 de gener i per preparar l’exposició dels cartells que s’han fet durant 26 anys i que es va inaugurar el passat dia 15 de gener. Ell va ser qui va introduir aquest festival de la cultura mallorquina al calendari festiu gracienc. Amb 81 anys, continua actiu i treballant per apropar la cultura mallorquina i la catalana.

Com va començar la festa a Gràcia?

Jo tenia tres fills i una neboda a un pis que havia comprat al c. Verdi. Tenia una amiga farmacèutica aquí i un dia em va comentar que feia 30 anys que no havia estat a la festa dels foguerons i em va demanar si podíem fer-ne una a Gràcia. Vaig trobar la idea interessant i vaig contactar amb el tècnic de l’Ajuntament, el Pep Fornés, i el regidor del moment, el Xavier Valls, i com a bons graciencs i que estimen la festa al carrer, van acceptar la idea.

Vaig anar a Sa Pobla i vaig engrescar gent. El primer any vam venir 300 persones de Sa Pobla,  i la vam fer a la pl. del Diamant perquè era on menys perill de foc n’hi havia.

Quina diferència hi ha entre els primers foguerons i aquests últims?

El primer any vam dur botifarrons, sobrassada, pa mallorquí…i vam cantar glosses. El tercer any, un grup de mallorquins de la Universitat Ramon Llull, va organitzar el ball de bot, a la pl. Virreina, amb una gran ballada i on va participar molta gent. Des d’aquell dia, a la pl. Diamant es canten cançons tradicionals i a la pl. Virreina es fa una gran ballada amb grups de Mallorca.

Hem treballat molt l’aspecte cultural. La festa es fa de dijous a dissabte. El dijous es dediquen a glosses, venen els glossadors de Mallorca. El Pere Tàpies ens ha fet d’introductor durant 15 anys i ara que no hi és, hem reeditat un llibre de glosses a la sobrassada dedicat a ell. Els divendres sempre participem al Centre Artesà Tradicionàrius, amb grups de Mallorca. Fem exposicions, també. I fora del programa fem un sopar amb arròs típic de Sa Pobla, on venen autoritats i ens juntem unes 300 persones.

Quin creu que ha estat l’èxit dels Foguerons que alguns consideren ja la Festa Major d’hivern de Gràcia?

L’èxit ha estat que la gent ha vist que veníem a fer festa i que des del primer dia estàvem oberts a tothom. A la gent de Gràcia li agrada la festa del carrer i aquesta és una festa integradora, entre catalans i mallorquins.

Sempre l’hem gestionat nosaltres, però des de fa quatre anys es gestiona des de la Federació de Foguerons, integrada per la Fundació Festa Major, les colles culturals, el Tradicionàrius, el Cangur, Sant Medir…Són entitats culturals i populars. Això està molt bé per assegurar-ne la continuïtat.

Quanta gent mou aquesta Festa?

Hi venen unes 15.000 persones, però és difícil de controlar. Hi ha 3 places i 9 carrers que fan festa.

Es tracta d’un intercanvi cultural entre un districte de Barcelona i un poble de Mallorca o va més enllà?

La festa està oberta, ve gent de tota Barcelona i gent de Mallorca. Venen amics d’estudiants mallorquins que viuen aquí.

Com evolucionaran els Foguerons? Com veu el futur?

Molt bé i més ara que hi ha la federació que gestiona la festa. A més, actualment està més integrada a Barcelona. Pot haver-hi qualsevol variació, però res més. En els 26 anys que portem no hi ha hagut cap incident. Això demostra la netedat de la Festa.