"Obrim carrers" Gran de Gràcia obert al veïnat i tallat al trànsit dissabte tarda

27/01/2020 - 14:30

Gran de Gràcia s'obre al veïnat i es talla al trànsit aquest dissabte 1 de febrer de 17 a 21h. La pacificació de Gran de Gràcia se suma a la campanya "Obrim carrers".

El carrer Gran de Gràcia, se suma i impulsa el projecte "Obrim carrers", i es tallarà al trànsit cada primer dissabte de mes de les 17 a 21h. Aquest dissabte 1 de febrer també s'afegeix la Via Laietana. D'aquesta manera Gràcia suma a les diferents mesures que la ciutat posa en marxa perquè els vianants siguin els protagonistes de la mobilitat a la ciutat a través de la transformació de l’espai públic en un entorn més amable, menys contaminat i més segur.

“Obrim carrers”

El projecte “Obrim carrers” s’inspira en les  mesures que s’apliquen durant el Dia sense Cotxes, que té lloc anualment en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat i que proposa recuperar els carrers per a l’ús exclusiu dels vianants o en experiències prèvies com  la pacificació de Gran de Gràcia que el districte va posar en marxa el juny de 2016. Es tracta d’una iniciativa per visibilitzar l’impacte del trànsit a les grans ciutats, sobretot a les vies més congestionades, i que a partir del mes de febrer s’implementarà a Barcelona el primer cap de setmana de cada mes.

En concret, el primer dissabte de cada mes , de les 17.00 a les 21.00 hores,  diversos carrers de la ciutat es tallaran completament al trànsit i estaran a disposició del veïnat perquè hi pugui passejar, jugar o fer esport o activitats comunitàries.

Els objectius de la mesura són els següents:

  • Evidenciar els beneficis de la pacificació dels carrers per a la ciutadania, com la millora de la salut, l’increment dels espais de convivència i de joc o l’impuls de la mobilitat sostenible.
  • Sensibilitzar sobre els efectes en la salut del transport motoritzat i la contaminació.
  • Visibilitzar els usos alternatius de l’espai públic.
  • Plantejar un canvi d’hàbits pel que fa a la mobilitat, amb la promoció del transport públic o els desplaçaments a peu o en bicicleta i la reducció de l’ús del transport privat.

La mesura es posarà en marxa els dies 1 de febrer, en què es tallarà el trànsit al carrer Gran de Gràcia, entre la plaça de Nicolás Salmerón i el carrer de Nil Fabra, i a la via Laietana, entre les places d’Urquinaona i d’Antonio López. El primer cap de setmana de març s’hi afegiran els talls de trànsit a l’eix de la Creu Coberta – carrer de Sants, entre la plaça d’Espanya i el carrer d’Arizala, i al carrer d’Aragó, entre el carrer de Tarragona i l’avinguda Meridiana.

Els dos primers mesos d’aplicació de la mesura ja s’alliberaran 209.780 metres quadrats d’espai per a ús veïnal, i es calcula que el trànsit es reduirà en uns 100.000 vehicles. Progressivament s’aniran incorporant més vies a la iniciativa, amb l’objectiu d’arribar, a finals del 2020, a obrir a la ciutadania deu vies principals cada cap de setmana, una a cada districte.

Una ciutat més verda i més apta per caminar-hi i jugar

La Declaració d’emergència climàtica recull una sèrie de mesures perquè els vianants siguin els protagonistes de la mobilitat a la ciutat a través de la transformació de l’espai públic en un entorn més amable, menys contaminat i més segur. La pacificació dels carrers, la implantació de les superilles o les millores dels entorns escolars són algunes de les mesures que contribueixen a canviar el model de ciutat, i a les quals ara s’afegeixen dues iniciatives més: “Obrim carrers” i “Ciutat 30”.

Donar prioritat als vianants i reduir la velocitat de circulació a la ciutat a 30 km/h. Aquests són els objectius de dues noves iniciatives perquè l’espai públic sigui més segur, confortable i saludable, en un nou model de mobilitat compromès amb la lluita contra la crisi climàtica que situa els desplaçaments a peu al centre de les polítiques.