Una làmina de la Pepita Pardell, regal institucional d'enguany

18/08/2020 - 10:41

La làmina 'La Doncella Guerrera' és el projecte més personal de Pepita Pardell i forma part d'un curtmetratge de dotze minuts basat en un romanç medieval propi de la tradició oral.

La làmina 'La Doncella Guerrera' és el projecte més personal de Pepita Pardell i forma part d'un curtmetratge de dotze minuts basat en un romanç medieval propi de la tradició oral.

El regal institucional d’enguany és una làmina de la Pepita Pardell i Terrade, que ens va deixar amb 91 anys l’any 2019.

La Pepita Pardell, que va néixer al barri d’El Coll el 1928, va ser premi d’Honor Vila de Gràcia a títol individual al 2019. Un any abans va ser nomenada membre d’Honor de l’Acadèmia de Cinema i va rebre la Creu de Sant Jordi. El 2016 va obtenir el premi Trajectòria, atorgat per la Mostra Internacional de Cinema d’Animació ANIMAC.

Una làmina d’un romanç medieval

‘La Doncella Guerrera’ és el projecte més personal de la Pepita Pardell. Es tracta d’un curtmetratge de dotze minuts basat en un romanç medieval propi de la tradició oral, i inspirar en els frescos romànics de Sant Climent de Taüll.

El curtmetratge és un capítol d’una sèrie de contes populars europeus anomenada ‘Fábulas de Europa’ i explica la història de la filla d’un comte que decideix anar a la guerra disfressada d’home per servir el Rei en nom de la seva família. Mentre és a la cort coneix el Príncep, qui comença a sentir alguna cosa per ella i, alhora, molta confusió en tant que es tracta d’un noi.

La làmina il·lustrativa mostra un dels moments clau de la història. La protagonista proposa per primer cop al seu pare anar a lluitar en el seu nom vestida de noi.

‘La Doncella Guerrera’ va ser restaurada per la Filmoteca de Catalunya i projectada a l’ANIMAC 2016 amb motiu del Premi Trajectòria a Pepita Pardell. A més, està inclosa al programa de ‘Del trazo al píxel. Más de 100 años de animación española’, i s’ha projectat al MOMA de Nova York o la National Gallery de Washington, així com a festivals a les Filipines, Taiwan i els Estats Units.