Consells de seguretat per evitar robatoris a l’estiu

Habitatge. Si tens previst marxar uns dies de vacances, aquestes són les recomanacions de Guàrdia Urbana i Bombers per evitar ensurts

Arriba el mes d’agost i són moltes les persones que aprofiten unes dies de vacances per marxar de viatge fugint de la calor de la gran ciutat. Això provoca que molts habitatges quedin buits i a mercè dels lladres que estan molt pendents d’aquesta situació.

Per evitar que les nostres vacances acabin amb un disgust, els cossos de seguretat fan una sèrie de recomanacions per prevenir els robatoris a la llar. Es tracta de consells enfocats a la prevenció i a evitar que els lladres obtinguin informació que els permeti saber quins habitatges queden buits.

Tal i com explica l’intendent Cap de la Unitat d’Investigació de la Guàrdia Urbana (GUB), Joan Rodríguez Fernàndez, “els lladres s’informen per qualsevol mitjà per saber si la gent marxa i deixa el pis buit”. Per això, la precaució més important que cal prendre és “evitar fer publicitat de les nostres vacances”.

Alerta amb les xarxes socials

Les xarxes socials s’han convertit en la primera font d’informació dels lladres de pisos. De forma sovint inconscient, són moltes les persones que publiquen dades que permeten deduir que som fora de vacances.

Un comentari en aparença innocent pot donar moltes pistes sobre els nostres plans. I encara que puguem pensar que tenim activada la privacitat dels nostres comptes, els lladres troben la manera d’accedir a aquesta informació.

“Fa molts anys això no passava, però avui posem moltes dades privades a Internet i els lladres poden treure molta informació”, explica l’intendent Joan Rodríguez. La primera recomanació, per tant, és no posar cap tipus d’informació sensible a les xarxes socials com Facebook, Twitter o Instagram.

De la mateixa manera, la Guàrdia Urbana també recomana evitar parlar en espais públics sobre els nostres plans de viatge, ja que “si fem un comentari en el bar la informació pot córrer i arribar a qualsevol”. En aquest sentit, hem de procurar sobretot no divulgar la nostra absència, ni els dies ni horaris en que no serem a casa, per no donar cap oportunitat a estranys d’entrar a la nostra llar.

Mesures de prevenció a la llar

La discreció és la millor fórmula per evitar que els lladres sàpiguen que el nostre pis quedarà buit durant uns dies. Però també hi ha una sèrie d’accions que podem portar a terme i mesures que poden servir per dissuadir de possibles robatoris.

En primer lloc, per descomptat, hem de comprovar que deixem les portes i finestres ben tancades. Al mateix temps, es recomana no deixar les persianes abaixades del tot, ja que des del carrer poden donar la pista que un habitatge està buit.

Tampoc hauríem de deixar missatges telefònics del tipus “Esta trucant a casa dels Pérez, estem de vacances, quan tornem et truquem….,”. És millor deixar un missatge del tipus “En aquest moment no podem atendre’l, si us plau deixi missatge i el trucarem”.

Una altra acció que podem fer és instal·lar un rellotge programable que encengui i apagui la llum, la ràdio o el televisor a diferents hores, simulant que estem en el domicili. Els lladres acostumen a vigilar les cases on sospiten que no hi ha ningú, i aquestes mesures els poden fer pensar que no és segur intentar entrar.

Les alarmes, elements dissuasoris

En la mesura de les nostres possibilitats, és molt recomanable instal·lar algun dispositiu electrònic d’alarma. “Les alarmes són altament dissuasòries, està comprovat que si tu tens una alarma instal·lada i el teu veí no, els lladres intentaran entrar en el pis que no en té”.

També dins del possible, podem instal·lar una bona porta de seguretat, amb forrellat i espiell d’angle obert. I durant els dies que serem fora no hauríem de desconnectar el timbre de la porta ni el corrent elèctric.

Per altra banda, hem d’evitar que la bústia s’ompli durant els dies que serem fora. La Guàrdia Urbana recomana que li demanem a un amic de confiança que reculli la correspondència de la bústia, i deixar-li la nostra adreça i el telèfon de contacte mentre som fora, i també un altre joc de claus. Això resulta sempre molt més segur que utilitzar amagatalls improvisats.

Per descomptat, no hem de deixar les claus a la bústia sota cap circumstància, a l’interior de testos o sota l’estora, ja que aquest és el primer lloc on miren els lladres.

Evitar incidències al pis

A banda dels consells per evitar els robatoris, també hem de prendre mesures contra incendis, inundacions o incidències similars.

En aquest sentit, el Servei de Prevenció, Extinció d’incendis i Salvament (SPEIS) fa tres recomanacions molt bàsiques destinades a preservar el nostre pis en condicions mentre som fora.

En primer lloc, cal que tanquem totes les portes, finestres i balcons, incloent les obertures de terrats i celoberts. La segona recomanació és que recollim els tendals, para-sols i materials tèxtils que tingueu a les terrasses i balcons. Per últim, hem de comprovar que hem tancat les claus de pas de les instal·lacions de gas i aigua abans de sortir de casa.

 

Més informació