El projecte de resiliència de Barcelona, un model de referència internacional

dt., 02/24/2015 - 13:47

Hàbitat urbà. El projecte es dóna a conèixer en unes jornades en què participen ciutats de tot el món.

Les accions que ha portat a terme Barcelona per esdevenir una ciutat més resilient es donen a conèixer en les jornades “Barcelona’s Experience in Resilience”, que tenen lloc aquest dimarts i dimecres al Recinte Modernista de Sant Pau.

Vídeo ‘Barcelona, una ciutat resilient’

Aquestes jornades internacionals organitzades per l’Ajuntament de Barcelona, el Programa d’UN Habitat sobre ciutats resilients i el BCN Urban Resilience Partnership tenen com a objectiu explicar a altres ciutats el model de resiliència de Barcelona, valorar els projectes concrets que diferents empreses i grups de recerca de la ciutat estan impulsant i crear sinergies que facin possible noves iniciatives en el terreny de la resiliència urbana.

La resiliència al canvi climàtic

El programa de les jornades inclou presentacions plenàries, tallers, sessions de treball en xarxa i visites a projectes clau per a la resiliència de la ciutat com són els dipòsits d’aigües pluvials, els punts de recàrrega elèctrica o els centres de control d’emergències. Entre les principals temàtiques que s’hi tracten destaquen les iniciatives de col·laboració publicoprivada en, per exemple, la gestió de riscos associats al canvi climàtic i a episodis climàtics extrems.

La capitalitat de Barcelona en l’àmbit de la resiliència urbana

El model de resiliència de la ciutat ha rebut el reconeixement de les principals organitzacions internacionals de referència en aquest àmbit. El 2013 va ser guardonada com a ciutat model de la campanya “Making Cities Resilient” d’UNISDIR; també ha estat escollida com una de les 10 ciutats sòcies i seu del Programa de ciutats resilients d’UN Habitat; i des del passat mes de desembre, s’ha incorporat a la xarxa de 100 Ciutats Resilients de la Rockefeller Foundation. Barcelona també és membre i participant activa de la xarxa de ciutats C40 per evitar els efectes del canvi climàtic.

Les jornades comptaran amb la presència d’aquestes organitzacions, i s’espera una assistència d’unes 200 persones, amb 31 participants de ciutats i més de 30 participants internacionals vinguts de Mèxic, Panamà, Bogotà, Itàlia, Equador, Iran, Sri Lanka, Líban, Suècia, Dinamarca o EEUU.