La finca Sansalvador amaga unes grutes que donen a un pou d’aigua

dc., 11/26/2014 - 08:36

Patrimoni històric. Ara és la seu del Taller d’Història de Gràcia, obra de l’arquitecte Josep Maria Jujol, i s’hi va trobar aigua radial.

La finca Sansalvador, ubicada a tocar del parc de la Creueta del Coll, al districte de Gràcia, és un edifici modernista construït per l’arquitecte Josep Maria Jujol per encàrrec del doctor Sansalvador l’any 1909. A l’interior s’amaguen unes grutes excavades a la roca que porten fins a un pou d’aigua on es va trobar aigua radial, medicinal.

Unes grutes excavades a la roca són el que amaga la finca Sansalvador. Quan Josep Maria Jujol, arquitecte col·laborador de Gaudí, va començar la construcció d’un dels seus primers edificis, l’any 1909, va voler fer un pou d’aigua i sorprenentment s’hi va trobar un alt nivell de radi. El propietari de l’edifici, el doctor Sansalvador, va decidir utilitzar aquest element químic amb finalitats medicinals. En aquella època l’aigua destil·lada amb radi era utilitzada com a remei per a tots els mals. 

Inicialment s’havia de fer una casa d’estiueig a la finca, però després d’aquesta troballa el doctor Sansalvador va canviar el projecte. L’espai es va destinar per explotar i comercialitzar el que van anomenar aigua Radial. Jujol va construir galeries subterrànies per tal d’accedir fàcilment al pou d’aigua.

Actualment, les grutes conserven els elements que suporten les voltes. Estan construïdes amb pilars originals i arcs de maó. La finca també té una façana amb formes originals que des de fa gairebé set anys és la seu del Taller d’Història de Gràcia. Ara han començat a fer visites a les grutes per tal de donar a conèixer el que amaga la finca als veïns i als amants de la història de la ciutat. Martí, Josep M. Contel, Taller d’Història de Gràcia: “No és un edifici que han construït al mig de Barcelona nou, sinó que és un edifici de natura, té certs inconvenients i, per tant, fins ara no s’ha pogut començar a ensenyar d’una manera més programada.”

Tothom pot visitar les grutes de manera gratuïta el segon dissabte i el quart diumenge de cada mes a les 11 del matí. També recentment la finca Sansalvador ha entrat a formar part del mapa de Barcelona + sostenible.