La Guàrdia Urbana regularà els fluxos de vianants de la zona comercial del centre de la ciutat

10/12/2020 - 12:52 h

Seguretat i Prevenció. L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa l’Operació Nadal per assegurar uns òptims nivells de seguretat, convivència i mobilitat i neteja a la capital catalana.

Enguany es prioritzarà el compliment de les mesures sanitàries relacionades amb la covid -19.

Amb motiu de les festes nadalenques, i fins al proper 10 de gener, l’Ajuntament de Barcelona posa en marxa l’Operació Nadal, un dispositiu especial per mantenir els nivells assolits de seguretat, mobilitat, convivència i civisme en una època de l’any on es produeix un ús més intensiu de l’espai públic i per garantir el compliment de les mesures de seguretat sanitària marcades pel PROCICAT.

L’àmbit d’actuació d’aquesta operació comprendrà tots els districtes de la ciutat, però es farà una atenció especial a les zones de més afluència de ciutadans, a la zona del centre de la ciutat i als eixos comercials de Barcelona. En el marc d’aquesta operació, la Guàrdia Urbana de Barcelona reforçarà la seva presència en els espais públics i eixos comercials realitzant funcions de proximitat i de prevenció.

La Guàrdia Urbana continuarà prestant especial atenció al compliment de mesures sanitàries. Els agents prioritzaran la vigilància i el control dels espais públics, es mantindrà el reforç del servei en horari nocturn, el dispositiu específic pel control de festes il·legals i/o consum compartit de begudes alcohòliques i es manté la monitorització de les xarxes socials per detectar festes il·legals.

El cos de policia intensificarà la vigilància per tal de fer complir les següents mesures:

  • Ús obligatori de mascareta en la via pública i els espais a l’aire lliure
  • Consum de tabac i assimilats
  • Consum compartit de begudes alcohòliques
  • Limitacions de concentracions de persones en reunions o trobades en l’àmbit públic
  • Distància física interpersonal de seguretat
  • Horaris d’obertura al públic de locals

Regulació fluxos de vianants i mesures de mobilitat

La Guàrdia Urbana vetllarà per evitar congestions de trànsit establint mesures d’ordenació per mantenir la fluïdesa viària i facilitar la mobilitat tant dels vianants com dels vehicles.

El cos de policia barceloní ha establert un dispositiu de regulació de fluxos de vianants a la zona de l’avinguda del Portal de l’Àngel i entorns amb l’objectiu d’evitar al màxim les aglomeracions en cas que sigui necessari.

Aquest dispositiu implica establir un itinerari únic de trànsit de vianants en sentit de muntanya a mar en aquesta via. Els vianants que hi accedeixin per qualsevol dels carrers transversals transitaran obligatòriament en sentit mar. No es permetrà l’accés al Portal d’Àngel ni des de la Plaça Cucurulla ni des de la Plaça Nova. Igualment, al carrer de Portaferrissa s’establirà un itinerari únic de trànsit de vianants en sentit de Besòs a Llobregat.

Els itineraris obligatoris afectaran també als clients dels establiments quan surtin a via pública, per aquest motiu el dispositiu compta amb la col·laboració de les entitats i associacions de comerciants, dels locals comercials, dels pàrquings públics i altres entitats afectades. En cas que s’activin aquestes mesures es demanarà la col·laboració del personal de seguretat de cada establiment quan sigui requerit.

En el cas concret de la Fira de Sant Llúcia, el seu protocol ja estableix la responsabilitat de l’organització en el control d’accessos, aforament, carrils de sentit únic, distància física interpersonal de seguretat, ús de mascareta, etc.

La Guàrdia Urbana prestarà una especial atenció al control de les infraccions que puguin afectar a la seguretat dels vianants, com no respectar la preferència en els passos de vianants, els senyals dels semàfors, o la circulació per les voreres. També s’actuarà contra els vehicles aparcats en doble filera o que afectin la circulació del transport públic.

En cas d’ordenar-se talls de trànsit i desviaments, i/o d’altres mesures de restricció a la circulació, s’informarà a la ciutadania a través dels panells informatius. Igualment, es donaran missatges als conductors relatius a l’estat del trànsit i al nivell d’ocupació dels pàrquings.

Paral·lelament, el cos de policia barceloní reforçarà els controls preventius d’alcoholèmia i drogo-tests per tal de reduir l’accidentalitat durant un període amb moltes celebracions, potenciant també la correcció d’infraccions en moviment. Es farà una especial atenció en aquells punts més sensibles en relació amb l’accidentalitat, amb l’objectiu de reduir les víctimes d’accidents de trànsit.

Policia de proximitat

Per tal de garantir la convivència i prevenir fets delictius en aquestes zones de grans aglomeracions, s’intensificarà el patrullatge uniformat i mixt a peu potenciant aquells llocs on hi haurà una major afluència de compradors. Aquestes patrulles adaptaran el seu servei a l’evolució de les necessitats que es duguin a terme a cada espai i es complementaran amb la resta d’accions policials que preveu aquest pla.

Les principals actuacions d’aquestes patrulles seran funcions de prevenció de la seguretat ciutadana i actuacions destinades a evitar la comissió d’actes delictius, així com al control de les infraccions que puguin pertorbar la convivència i el descans dels veïns. També s’encarregaran de les funcions de proximitat, auxili i assistència als ciutadans, i la vigilància general dels espais públics.

Els equips de la Policia de Barri de la Guàrdia Urbana establiran els contactes adients amb els representants veïnals i amb els comerciants.

La Guàrdia Urbana també realitzarà inspeccions a locals de pública concurrència incidint en les infraccions relacionades amb els sorolls molestos, l’excés d’aforament i el consum de begudes alcohòliques per part de menors, tant a l’interior dels locals com a la via pública. Es vetllarà perquè es respectin els horaris de tancament d’aquests locals, en especial de les seves terrasses i vetlladors.

Transports públics

Pel que fa a la mobilitat i durant aquest període, l’Ajuntament de Barcelona recomana l’ús del transport públic per desplaçar-se per les zones més cèntriques de la ciutat.

Autobusos

Dijous 24 de desembre, vigília de Nadal, els autobusos de TMB faran l’última sortida des de les parades d’origen a les 22.00 hores.

Metro

El metro serà un cop més l’opció més recomanable per eludir la congestió associada a les dates nadalenques. El servei funciona cada dia de 5 a 24 hores excepte la vigília de Nadal (24 de desembre) que finalitza a les 23:00 hores.

La nit del dijous el 31 de desembre el servei de metro s’allargarà fins a la 01:30 hores de la matinada.

Neteja

Durant aquest període de l’any es reforcen els serveis de neteja viària dels carrers i places de la ciutat, la recollida comercial de paper/cartó als principals eixos comercials i la recollida domiciliària per donar cobertura a l’increment de l’activitat comercial i usos i, per tant, la generació de residus que es produeixen durant aquestes festes.

La neteja de carrers es reforça especialment amb equips de neteja viària, buidatge de papereres i recollida de contenidors per evitar desbordaments a tots els districtes de la ciutat, en especial a les zones més cèntriques i comercials de cada districte.