La mediació o l’art d’arribar a un acord

21/01/2015 - 18:11 h

Vida. En el Dia Europeu de la Mediació, aquesta activitat pren importància com a eina per resoldre conflictes.

Aquest dimecres és el Dia Europeu de la Mediació, l’activitat que permet resoldre un conflicte sense guanyadors ni perdedors. Amb motiu d’aquesta commemoració, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya ha obert les portes i ha creat un punt d’informació gratuït per acostar la tasca del mediador als ciutadans.

Vídeo ‘Dia Europeu de la Mediació’

Viure en societat és també conviure amb els conflictes, que poden sorgir en àmbits com la família, el veïnat o l’empresa, entre altres. En moltes d’aquestes circumstàncies, la mediació esdevé l’eina ideal per afavorir el diàleg i per arribar a un acord entre les parts, que troben la solució més adequada per a tots gràcies a una persona neutral. Per donar a conèixer la figura del mediador, i amb motiu del Dia Europeu de la Mediació, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya ha obert les portes i ha creat un punt d’informació gratuït.

L’objectiu és acostar aquesta opció a la ciutadania i promoure un canvi d’actitud. “En la nostra cultura estem acostumats a reaccionar amb escridassades i amenaces de portar l’assumpte al jutjat, perquè algú altre el resolgui. Però el que fem nosaltres és retornar a les persones la capacitat que tenen i fan servir en el dia a dia, perquè resolguin ells mateixos allò que els sembla impossible”, assegura Imma Domingo, coordinadora del Servei d’Informació Mediadora del COPC.

La mediació és una metodologia que, respecte a la justícia tradicional, estalvia temps i desgast emocional. Segons explica la doctora Connie Capdevila Brophy, “es tracta de saber els interessos i les necessitats de les dues parts i de trobar una solució que no sigui ni la d’un ni la de l’altre, sinó una tercera solució creativa que doni resposta a les necessitats de tots”. En la pràctica, es pot aplicar a tots els àmbits de la vida, excepte a la violència de gènere. L’Ajuntament de Barcelona, per exemple, té en marxa programes de mediació en l’àmbit de l’habitatge. 

L’Ofideute, per exemple, té l’objectiu d’evitar els desnonaments provocats per la falta de pagament dels crèdits hipotecaris i s’ofereix com a mediador entre la família i l’entitat financera per tal de trobar l’estratègia més vàlida per fer front al deute i evitar el desnonament. Durant el 2014 es van atendre 466 casos.

També existeix un servei de mediació entre arrendadors (propietaris) i arrendataris (inquilins) per evitar impagaments i desnonaments. En aquest tema, l’any passat es van atendre 180 casos.