Recomanacions de mobilitat per la Diada de l'11 de setembre

Diada2015. Es recomana que els desplaçaments es facin principalment a peu o amb metro i ferrocarrils de la Generalitat i s'aconsella no agafar el vehicle privat.

La ciutat de Barcelona acollirà el proper 11 de setembre un seguit d'actes institucionals amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, entre els quals s'hi inclou la celebració de la Via Lliure 2015, una mobilització ciutadana que preveu omplir l'Avinguda Meridiana de punta a punta.

Vídeo declaracions portaveu Guàrdia Urbana de Barcelona a BTV

Aquesta nova mobilització, que ocuparà una de les principals artèries viàries de la ciutat i que previsiblement reunirà a milers de ciutadans provinents de tot Catalunya, fan necessària l’adopció de mesures extraordinàries per garantir la mobilitat dels barcelonins.


L’Ajuntament de Barcelona adaptarà tots els serveis municipals per tal de donar resposta tant a aquest com a la resta d’actes de la Diada i garantir que tots ells puguin desenvolupar-se amb les màximes garanties de seguretat i convivència i facilitant al màxim la mobilitat ciutadana. En aquests sentit, els cossos policials,
Guàrdia Urbana i
Mossos, treballaran conjuntament al centre de la ciutat, als accessos i a l’entorn metropolità, duent a terme les actuacions i els desviaments que es precisin. El dispositiu municipal assegurarà en tot moment el pas dels vehicles d’emergència al llarg del dia.


Via Lliure 2015


La convocatòria de la Via Lliure 2015 preveu omplir de manifestants l’Avinguda Meridiana des del Pg/Pujades (Parc de la Ciutadella) fins al c/Rosselló i Porcel (entorn Can Dragó), ocupant la via en la seva totalitat. A partir de les 15:00 hores, en funció de la concentració dels participants, es tallarà la circulació longitudinal de l’avinguda mantenint obertes les vies transversals fins a les 16:30 hores, quan s’aïllarà el trànsit a tota la zona de concentració. A cada moment s’adoptaran les mesures d’ordenació i regulació de vehicles adients i els desviaments de trànsit necessaris per garantir la seguretat de tots els ciutadans. Les afectacions a la mobilitat es preveuen rellevants fins a les 20:00 hores.


L’organització també preveu l’entrada d’un important nombre d’autocars que aniran arribant de fora la ciutat de forma esglaonada. Per tal de facilitar el desencotxament dels assistents s’han seleccionat uns determinats trams de carrers en els quals excepcionalment, i d’acord amb l’organització, es permetrà l’estacionament ordenat d’aquests autocars autoritzats durant tota la jornada de l’11 de setembre, utilitzant el carril dret de circulació (carril bus o carril senyalitzat d’estacionament prohibit).


Recomanacions generals


Davant el possible impacte que tant la Via Lliure com la resta d’actes de la Diada tindran sobre la mobilitat, l’Ajuntament de Barcelona fa una sèrie de recomanacions a la ciutadania:


– Arribar a Barcelona al llarg del matí, abans de l’hora de dinar. És important anticipar el màxim possible l’hora d’arribada a la ciutat, especialment aquelles persones que viuen fora de l’àrea metropolitana

– Fer els desplaçaments a peu, sempre que sigui possible

– Evitar l’ús del cotxe per entrar i sortir de Barcelona i per moure’s per la ciutat. (En cap cas es recomana agafar-lo entre les 12:00 i les 20:00 hores).

– Utilitzar la xarxa de metro i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), atès que la xarxa de bus i tramvia quedaran alterades.

– En el cas que s’hagi de viatjar, tenir en compte les afectacions a la mobilitat i planificar l’anada a l’aeroport amb temps d’antelació.


En cas que sigui imprescindible l’ús del cotxe:


– Aparcar el vehicle fora del centre de la ciutat o en altres ciutats de l’àrea metropolitana i accedir al centre a través del transport públic o bé a peu.

– Compartir les places de cotxe

– Utilitzar les rondes per sortir de la ciutat i fer-ho de forma esglaonada un cop acabada la Via lliure 2015


Informació ciutadana


L’Ajuntament de Barcelona informarà en tot moment de les restriccions de trànsit a través dels panells instal·lats en diferents punts de la ciutat, com ara les Rondes, i també a través del
web i l’aplicació mòbil de trànsit.


El web
www.barcelona.cat i el 010 oferiran informació de les afectacions i recomanacions de mobilitat. També es podran seguir les recomanacions de la jornada a través dels comptes de twitter @barcelona_cat, @bcn_ajuntament,
@barcelona_GUB i @TMBinfo, així com també a través del hashtag col·laboratiu #trànsit11s.

Es recomana utilitzar els telèfons d’emergències 080, 092 i 112 per notificar qualsevol incidència destacable. Alhora es demana que la ciutadania també participi través de l’etiqueta #trànsit11s per notificar qualsevol afectació en temps real a través de les xarxes.