Resolta la convocatòria de la Beca Devreporter 2018

06/11/2018 - 08:01 h

Dotze projectes han estat escollits per rebre la beca Devreporter per a reportatges periodístics elaborats conjuntament per professionals de la comunicació i de la cooperació per a la justícia global.

Dotze projectes han estat escollits per rebre la beca Devreporter per a reportatges periodístics elaborats conjuntament per professionals de la comunicació i de la cooperació per a la justícia global.

La convocatòria Devreporter te per objectiu potenciar la realització de reportatges periodístics que reforcin la col·laboració entre comunicadors d’entitats, periodistes i mitjans per millorar la qualitat informativa sobre els temes internacionals i, en l’edició d’enguany, posant el focus en els àmbits de gènere, canvi climàtic i migracions. Els fons destinats a les beques (240.000 euros en total) són  aportats per la Unió Europea,  l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona (que aporta prop de 18.000 euros).

En aquesta tercera edició de la beca Devreporter el jurat, en el que participava la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, ha seleccionat dotze projectes d’entre trenta-vuit presentats, una decisió realment difícil per la gran qualitat i la idoneïtat dels projectes presentats. Per primera vegada algunes ONG presenten projectes de manera conjunta, i moltes col·laboraran amb periodistes o mitjans de fins a 11 països diferents.

Els projectes becats

Pràcticament la meitat dels reportatges becats tractaran temes relacionats amb les migracions internacionals i el refugi, o de manera interrelacionada el tema de gènere i migracions. La discriminació per raó d’orientació sexual està present en dues propostes, les conseqüències de la guerra (Síria Colòmbia) en tres, i les violacions de drets humans per part de empreses transnacionals en dos.

En aquesta ocasió la presència de països de Centreamèrica-Amèrica Llatina i Àfrica està més equilibrada que en edicions anteriors. Hi haurà reportatges sobre Colòmbia i Mèxic, però també sobre Marroc, Kènia o RD Congo. En alguns casos els reportatges abordaran problemàtiques regionals (Centreamèrica- i Àfrica occidental), i els periodistes també treballaran a Líban i Pakistan.

Els 12 projectes becats són:

 • ACS, el joc brut de Florentino a Mèxic de la Taula per Mèxic
 • Alerta Defensores: dones defensant els drets humans en Mesoamèrica de la Fundació Calala Fondo de Mujeres i Suds
 • Arsal: L´impacte de la guerra en 300 km2 de l’Associació Catalunya-Líban
 • Cadenes globals, de les corporacions a la cura de la vida de Cooperacció
 • Cocalera women facing the challenges of the peace process in Colombia, de l’Associació Catalana per la Pau
 • Després de Berta Cáceres: Globalitzar la resistència d’Entrepobles
 • Fugir per estimar i ser: clandestinitat i exili de la comunitat LGBTI al Marroc de Comissió Cat. d’Ajuda al Refugiat i SCI
 • El Sàhara, un desert en moviment d’ Alianza por la Solidaridad
 • In the belly of the Congo de la Fundació Montblanc
 • La diàspora pakistanesa a Barcelona del Cidob
 • Now you are a woman del Casal Lambda
 • Voices from the vereda (Voces de vereda) de l’ Institut de Drets Humans de Catalunya i la Lliga dels Drets dels Pobles

+INFO