S’activa la campanya de control d’alcoholèmia i drogues de la Guàrdia Urbana

16/12/2020 - 15:12 h

Seguretat i prevenció. L’operació 0,25 estarà activa des d’avui i fins al 23 de desembre les 24 hores del dia.

En les tres campanyes anteriors que s’han fet durant el 2020 s’han realitzat un total de 6.508 proves d’alcoholèmia (amb 362 positius) i 306 proves de drogotest (amb 114 positius).

La millora de la seguretat viària a la ciutat és una de les prioritats principals de la Guàrdia Urbana, i per a això és fonamental aconseguir un canvi cultural en la conducció, la circulació i la mobilitat de la ciutadania que ajudi a complir les normes bàsiques de trànsit i, consegüentment, redueixi la sinistralitat viària i, sobretot, el nombre de víctimes de trànsit.

Per assolir aquests objectius, és necessari incidir en el control de les conductes de risc, com són la conducció amb nivells d’alcohol superiors a les taxes permeses o sota els efectes de substàncies estupefaents. És per això que, des d’avui i fins al dimecres 23 de desembre, estarà activa una campanya de control a tota la ciutat.

En aquests controls, a més, s’incideix especialment en la realització de proves d’alcoholèmia i drogues al col·lectiu de conductors de bicicletes i ciclomotors, a causa de l’elevat índex de sinistralitat que presenta. Es tracta d’un col·lectiu especialment vulnerable que, a més, ha vist incrementada la seva accidentalitat en els darrers anys.

En aquest sentit, el Pla local de seguretat viària 2019-2022 estableix tretze indicadors prioritaris que actuen per reduir la sinistralitat, i un dels objectius d’aquests indicadors és baixar de l’1% els positius d’alcoholèmia en els controls preventius aleatoris.

Es tracta de la quarta campanya d’aquest tipus feta des del mes de febrer, en aplicació de les mesures previstes al Pla local de seguretat viària i d’acord amb la planificació programada i coordinada pel Servei Català de Trànsit amb les policies locals i les àrees regionals de trànsit de la Divisió de Trànsit dels Mossos d’Esquadra.

La Unitat Central de Trànsit de la Guàrdia Urbana, a més, complementa la campanya amb controls de velocitat, i, davant de la situació provocada per la covid-19, també s’hi afegeixen la vigilància i el control del compliment de la limitació de la circulació de persones i vehicles.