Un Mediterrani menys contaminat amb la zona de baixes emissions

dt., 12/04/2018 - 17:59

Medi ambient i sostenibilitat. La regulació de les emissions dels vaixells pot reduir fins a un 50% la contaminació de l’aire.

El Govern municipal dona suport al manifest que reclama al Govern espanyol la declaració d’una zona de baixes emissions al Mediterrani occidental per reduir l’impacte mediambiental dels vaixells, impulsat per les entitats Aliança Mar Blava, Ecologistas en Acción, Plataforma de la Qualitat de l’Aire i Transport and Environment.

La creació d’una zona de baixes emissions obligaria els vaixells a fer servir combustibles més sostenibles, que contribueixen a reduir les emissions de gasos nocius com els òxids de nitrogen o el sofre. Aquesta regulació ja s’aplica amb èxit en entorns marítims com el mar del Nord, el mar Bàltic i el canal de la Mànega, on s’han detectat millores immediates en la qualitat de l’aire.

Els efectes contaminants del trànsit marítim no només afecten els ecosistemes marins i el litoral, sinó que també tenen un impacte directe en la salut de les persones que viuen en ciutats costaneres. Reduir la contaminació de l’aire que generen els combustibles dels vaixells implica un canvi en el sector naval, que necessàriament ha de confluir cap a un model més sostenible, saludable i respectuós amb el medi ambient.

La Comissió Europea i l’Estat francès ja han manifestat activament el seu suport a aquesta mesura, però la negativa de l’anterior Govern espanyol va paralitzar l’aplicació de la regulació. Amb aquest manifest, les entitats ecologistes i el Govern municipal demanen al govern actual que rectifiqui i permeti la creació de la zona de baixes emissions.

El suport al manifest s’emmarca dins el Pla estratègic dels espais litorals de la ciutat, un nou plantejament per al front marítim barceloní perquè la ciutadania pugui gaudir d’un litoral de qualitat.