Un total de 20 edicions de cinema gai i lesbià: de la Mostra Lambda al Fire!!

15/07/2015 - 17:27 h

Cinema. Una exposició mostra la història i l’evolució del festival de cinema homosexual de Barcelona.

L’any 1995 es va fer la primera edició del Festival Internacional de Cinema Gai i Lesbià a Barcelona. Es va dir Mostra Lambda en honor al seu organitzador, el Casal Lambda, una associació que treballa per a la normalització del col·lectiu LGTBI, des de l’any 1976.

Vídeo ‘Un total de 20 edicions de cinema gai i lesbià: de la Mostra Lambda al Fire!!’

Des dels seus orígens el festival sempre ha tingut l’objectiu de donar visibilitat al cinema homosexual. En un primer moment, però, era una mostra destinada al propi col·lectiu LGTBI però amb el pas dels anys, i amb l’evolució de la societat, s’ha convertit en una mostra de cinema per als amants de les pel·lícules de qualitat.

La Mostra Lambda ha passat per 3 etapes diferents, que es corresponen amb els 3 directors que ha tingut el festival. L’última etapa, que va des del 2008 fins avui, ha estat la més transgressora. “La societat era d’una manera concreta i tenia unes necessitats. El col·lectiu LGTBI necessitava tenir referents. Ara les necessitats són diferents”, explica Joako Ezpeleta, director del Fire!!, nom actual del festival.

Per a Ezpeleta, el Fire!! és un referent de cinema de bona qualitat, més enllà de la temàtica homosexual, perquè es toquen temes de tot tipus, des de l’assetjament escolar fins a les relacions familiars. I l’èxit queda demostrat en la varietat del públic que va assistir a l’última edició.

Fire!! 20 anys de mostra de cinema gai i lèsbic a Barcelona

Per commemorar aquestes 2 dècades de la mostra, el Casal Lambda ha organitzat una exposició que repassa cada edició del festival. És un viatge pel cinema LGTBI a través de pòsters, marxandatge i audiovisuals que es poden veure a l’Institut Francès.