Constitueixen drets dels obligats tributaris, entre altres, els següents:
- Dret a ser informat i assistit per l'Administració tributària sobre l'exercici dels seus drets i el compliment de les seves obligacions tributàries.
- Dret a obtenir, en els termes que preveu la Llei general tributària de 17-12-2003, les devolucions derivades de la normativa de cada tribut i les devolucions d'ingressos indeguts que siguin procedents, amb abonament de l'interès de demora que preveu l'article 26, de la Llei general tributària de 17-12-2003, sense necessitat d'efectuar requeriment a l'efecte.
- Dret a ser reembossat, de la manera que fixa la Llei general tributària de 17-12-2003, del cost dels avals i altres garanties aportats per suspendre l'execució d'un acte o per ajornar o fraccionar el pagament d'un deute, si l'acte o deute és declarat totalment o parcialment improcedent per sentència o resolució administrativa ferma, amb abonament de l'interès legal sense necessitat d'efectuar requeriment a l'efecte, així com a la reducció proporcional de la garantia aportada en els supòsits d'estimació parcial del recurs o de la reclamació interposada.
- Dret a utilitzar les llengües oficials en el territori de la seva comunitat autònoma, d'acord amb el que preveu l'ordenament jurídic.
- Dret a conèixer l'estat de tramitació dels procediments en els quals sigui part.
- Dret a conèixer la identitat de les autoritats i el personal al servei de l'Administració tributària sota la responsabilitat de la qual es tramiten les actuacions i els procediments tributaris en què tingui la condició d'interessat.
- Dret a sol·licitar certificació i còpia de les declaracions presentades, així com el dret a obtenir còpia segellada dels documents presentats davant l'Administració, sempre que l'aportin junt amb els originals per a la seva confrontació, i dret a la devolució dels originals dels documents esmentats, en el cas que no hagin de constar a l'expedient.
- Dret a no aportar els documents ja presentats per ells mateixos i que estiguin en poder de l'Administració actuant, sempre que l'obligat tributari indiqui el dia i el procediment en què els va presentar.
- Dret, en els termes legalment previstos, al caràcter reservat de les dades, informes o antecedents obtinguts per l'Administració tributària, que només poden ser utilitzats per a l'aplicació dels tributs o recursos la gestió dels quals tingui encomanada i per a la imposició de sancions, sense que puguin ser cedits o comunicats a tercers, excepte en els supòsits que preveuen les lleis.
- Dret a ser tractat amb el respecte i la consideració pertinents pel personal al servei de l'Administració tributària.
- Dret al fet que les actuacions de l'Administració tributària que requereixin la seva intervenció es duguin a terme de la manera que li resulti menys costosa, sempre que això no perjudiqui el compliment de les seves obligacions tributàries.
- Dret a formular al·legacions i a aportar documents que han de ser tinguts en compte pels òrgans competents en redactar la proposta de resolució corresponent.
- Dret a ser escoltat en el tràmit d'audiència, en els termes que preveu la Llei General Tributària de 17-12-2003.
- Dret a ser informat dels valors dels béns immobles que hagin de ser objecte d'adquisició o transmissió.
- Dret a ser informat, a l'inici de les actuacions de comprovació o inspecció, sobre la naturalesa i l'abast d'aquestes, així com dels seus drets i obligacions en el curs d'aquestes actuacions i que aquestes es desenvolupin en els terminis que preveu la Llei general tributària de 17-12-2003.
- Dret al reconeixement dels beneficis o règims fiscals que resultin aplicables.
- Dret a formular queixes i suggeriments en relació amb el funcionament de l'Administració tributària.
- Dret al fet que les manifestacions amb rellevància tributària dels obligats es recullin en les diligències esteses en els procediments tributaris.
- Dret dels obligats a presentar davant l'Administració tributària la documentació que considerin convenient i que pugui ser rellevant per a la resolució del procediment tributari que s'estigui desenvolupant.
- Dret a obtenir còpia a càrrec seu dels documents que integrin l'expedient administratiu en el seu tràmit de posada de manifest en els termes que preveu la Llei general tributària de 17-12-2003 (aquest dret es pot exercir en qualsevol moment en el procediment de constrenyiment).
Drets dels ciutadans
Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.
Drets i deures dels ciutadans
Article 21. Dret a la no-discriminació i a una atenció adequada
- Els ciutadans, en les relacions amb les administracions públiques de Catalunya, tenen dret a ser atesos amb el respecte i la consideració que mereix la seva dignitat, sense discriminació per raó de naixement, sexe, raça, origen, religió, orientació sexual, opinió o qualsevol altra circumstància personal o social.
- Els ciutadans tenen dret a obtenir de les administracions públiques serveis d’atenció, informació i orientació per a l’exercici i la protecció del seus drets i interessos, en el compliment del seus deures i obligacions i en la redacció de documents administratius.
- El dret a què fa referència l’apartat 2 inclou el dret d’escollir, d’entre els mitjans que en cada moment estiguin disponibles, el que els ciutadans volen fer servir per a rebre els serveis d’atenció, informació i orientació, que poden ser l’assistència a oficines presencials, l’atenció telefònica, en la mesura que els criteris de seguretat ho permetin, els mitjans electrònics o altres que siguin tècnicament possibles i econòmicament proporcionals.
Article 22. Dret a una bona administració
- El dret dels ciutadans a una bona administració inclou:
- El dret que l’actuació administrativa sigui proporcional a la finalitat perseguida.
- El dret a participar en la presa de decisions i, especialment, el dret d’audiència i el dret a presentar al·legacions en qualsevol fase del procediment administratiu, d’acord amb el que estableix la normativa aplicable.
- El dret que les decisions de les administracions públiques estiguin motivades, en els supòsits establerts legalment, amb una referència succinta als fets i als fonaments jurídics, amb la identificació de les normes aplicables i amb la indicació del règim de recursos que escaigui.
- El dret a obtenir una resolució expressa i que se’ls notifiqui dins del termini legalment establert.
- El dret a no aportar les dades o els documents que estiguin en poder de les administracions públiques o dels quals en puguin disposar.
- El dret a conèixer en qualsevol moment l’estat de tramitació dels procediments en què són persones interessades.
- Les administracions públiques de Catalunya han de fomentar la participació ciutadana en les actuacions administratives de la seva competència, per tal de recollir les propostes, els suggeriments i les iniciatives de la ciutadania, mitjançant un procés previ d’informació i debat.
Article 23. Dret a uns serveis públics de qualitat
- Tots els ciutadans tenen dret a:
- Accedir en condicions d’igualtat als serveis públics i que siguin de qualitat.
- Plantejar els suggeriments i les queixes en relació al funcionament de l’activitat administrativa.
- En l’àmbit de l’Administració de la Generalitat, el Govern ha d’establir per decret el procediment específic per a l’atenció i la resposta als suggeriments, les reclamacions i les queixes amb relació a la prestació dels serveis públics de la seva titularitat.
- Les administracions públiques de Catalunya han d’impulsar l’aplicació de cartes de serveis i altres instruments de qualitat, en els termes que estableixi la normativa corresponent.
Article 24. Dret a l’ús dels mitjans electrònics
- Els ciutadans tenen el dret a relacionar-se amb les administracions públiques de Catalunya utilitzant mitjans electrònics per a l’exercici dels drets que estableix la legislació bàsica, i també per a obtenir informacions, fer consultes i al·legacions, obtenir una còpia de la informació publicada a la seu electrònica, formular sol·licituds, manifestar consentiment, entaular pretensions, efectuar pagaments, ferr transaccions i oposar-se a les resolucions i als actes administratius.
- Els ciutadans, en els termes de la legislació bàsica i d’aquesta llei, tenen dret a escollir entre els canals que en cada moment estiguin disponibles, el que volen fer servir per a relacionar-se per mitjans electrònics amb cadascuna de les administracions públiques de Catalunya.
- Les administracions públiques de Catalunya poden garantir el dret establert en aquest article a tots els ciutadans mitjançant l’establiment de punts públics que permetin l’accés efectiu als mitjans electrònics.
- Per a fer efectiu el dret a l’ús dels mitjans electrònics:
- Les administracions públiques han d’habilitar, de la manera que considerin adequada, diferents canals o mitjans per a la prestació dels serveis electrònics, i garantir la seguretat, la confidencialitat i la protecció de les dades de caràcter personal en l’exercici del dret a l’ús de mitjans electrònics.
- Les administracions públiques han de garantir un sistema de gestió i conservació dels documents electrònics que formen part d’un expedient i que afecten els drets i els interessos dels ciutadans.
- Els ciutadans tenen el dret d’obtenir i utilitzar qualsevol sistema de signatura electrònica, en els termes i amb els límits que estableix la normativa aplicable.
- L'ús de mitjans electrònics en l’activitat interna i externa de les administracions públiques catalanes no pot comportar l’eliminació, la limitació o el condicionament dels drets o dels deures dels ciutadans.
Article 25. Dret a la presentació de sol·licituds, comunicacions i altres documents
- Els ciutadans tenen dret a presentar els documents que adrecen a les administracions públiques catalanes per qualsevol mitjà, en qualsevol registre de l’administració destinatària o en els altres llocs establerts per la legislació bàsica.
- Es poden presentar als registres de l’Administració de la Generalitat, dels organismes i de les entitats públiques vinculats o que en depenen documents adreçats a una altra administració.
- Les administracions públiques de Catalunya a banda de les indicades a l’apartat 2 han d’informar, en la seu electrònica i a les persones que ho sol·licitin, sobre els convenis subscrits amb altres administracions públiques a l’efecte del registre de sol·licituds, escrits i comunicacions.
- Els ciutadans només han de presentar les dades o els documents exigits per les normes aplicables al procediment, i no han de presentar els que ja es trobin en poder de les administracions públiques, si bé en aquest cas se’ls pot requerir que facilitin informació sobre l’expedient, actuació o arxiu en què es troba la dada o el document.
Article 26. Dret d’accés als expedients administratius
Els ciutadans que tenen la condició de persones interessades en un procediment administratiu en tramitació tenen dret a accedir a l’expedient i a obtenir una còpia dels documents que en formen part. Si els documents són en format electrònic, els ciutadans tenen dret a obtenir-ne còpies electròniques.
Article 27. Dret d’accés a arxius i registres
- Els ciutadans tenen dret a accedir, per qualsevol mitjà, als registres i als documents que formin part d’un expedient i es trobin en els arxius de les administracions públiques catalanes, sempre que els expedients corresponguin a procediments acabats en la data de la sol·licitud.
- L’accés als documents que continguin dades referents a la intimitat de les persones està reservat a aquestes, que, en el supòsit que observin que aquestes dades hi figuren incompletes o inexactes, poden exigir que es rectifiquin o es completin, llevat que figurin en expedients caducats pel transcurs del temps, d’acord amb els terminis màxims que determinin els diferents procediments, dels quals no es pugui derivar cap efecte substantiu.
- L’autorització i la denegació d’accés als registres i als arxius de les administracions públiques catalanes s’ha de fer, en els termes que estableix la legislació bàsica, per resolució motivada de l’òrgan competent i ponderant sempre els drets i interessos de privacitat, confidencialitat, protecció de dades i altres que podrien resultar afectats.
- El personal responsable dels registres i els arxius de les administracions públiques catalanes ha de vetllar perquè no es produeixi cap demora injustificada en l’exercici del dret d’accés a arxius i registres.
Article 28, Dret a una informació veraç i de qualitat
- Els ciutadans tenen dret a obtenir informació veraç i de qualitat, qualsevol que sigui el suport o mitjà de distribució o difusió de la informació.
- Les administracions públiques de Catalunya, per a fer efectiu el dret a una informació veraç i de qualitat, han d’informar sobre:
- La pròpia organització i els principals serveis i prestacions públiques.
- Els plans i els programes que permeten concretar les polítiques públiques que duen a terme.
- L'existència de bases de dades i arxius que contenen la informació directament relacionada amb l’interès dels ciutadans, sempre que la legislació vigent ho permeti.
- Els drets dels ciutadans en les relacions amb l’administració.
- Els procediments administratius de la seva competència i les convocatòries públiques en matèria de contractació, subvencions i selecció de personal.
- Els mitjans d’impugnació i de reclamació i els òrgans competents per a resoldre aquests procediments.
- Es poden establir per reglament els terminis i les condicions en què els ciutadans poden fer efectiu el dret a la informació.