Petit i costerut, situat al vessant nord del parc dels Tres Turons i poc conegut per la resta de Barcelona. La Font d’en Fargues és el barri més residencial d’Horta, format per grans torres modernistes i cases humils autoconstruïdes durant el segle XX. Actualment, prop de deu mil veïns conviuen als seus escassos 0,7 kilòmetres quadrats. El tret principal de la barriada és, sense dubte, “la tranquil·litat, la puresa de l’aire i la sensació de viure en un poble”, explica M.a del Carmen Blas, presidenta de l’Associació d’Amics i Veïns de la Plaça de la Font d’en Fargues.

La cruïlla del carrer de Pedrell amb el passeig de la Font d’en Fargues és un punt neuràlgic del barriFes clic per ampliar la imatge

La cruïlla del carrer de Pedrell amb el passeig de la Font d’en Fargues és un punt neuràlgic del barri

La Font d’en Fargues és el barri més residencial d’Horta, format per grans torres modernistes i cases humils autoconstruïdes durant el segle XX.

Una font amb propietats màgiques

La pau que defineix el barri es troba ja a l’origen del seu nom: la mítica font que des del principi del 1900 es va popularitzar per les seves aigües amb “propietats oligometàl·liques i lítiques i que durant uns anys es van comercialitzar”, explica l’historiador Joan Corbera, “era un emplaçament on es venia a fer salut”. El nucli originari de la zona és la masia de Can Fargas, que data del segle XI.

Masia Can Fargas, convertida avui en escola de músicaFes clic per ampliar la imatge

Masia Can Fargas, convertida avui en escola de música

M.a del Carmen BlasFes clic per ampliar la imatge

“Els meus pares van construir casa nostra amb les seves pròpies mans, i gràcies a l’organització veïnal vàrem parar l’expropiació dels nostres habitatges.”

M.a del Carmen Blas, Associació d’Amics i Veïns de la Plaça de la Font d’en Fargues

El 1905, el promotor Pere Fargas va impulsar la urbanització dels terrenys a l’estil ciutat jardí, amb grans torres i torretes. El 1915, va promoure la construcció de xalets per a la Cooperativa de Periodistes. Després de la Guerra Civil, però, molts veïns benestants no van tornar, i les seves grans torres s’han convertit en equipaments per al barri i en nous pisos per a persones amb cert nivell econòmic. Així, la immigració dels anys cinquanta i seixanta va acabar de donar forma al barri: cases autoconstruïdes per veïns de classes humils que van donar un sentit especial als seus carrers. Va néixer també una lluita incansable per la protecció del patrimoni familiar.

Després de la Guerra Civil molts veïns benestants no van tornar i les seves grans torres s’han convertit en equipaments per al barri.

 

Torres al carrer de Pedrell.Fes clic per ampliar la imatge

Torres al carrer de Pedrell

Berta Aguilar,Fes clic per ampliar la imatge

“Un dels objectius del nostre projecte és el foment d’activitats juvenils al barri”.

Berta Aguilar, Esplai Xangó

La protecció dels habitatges com a modus operandi

Durant la dictadura i la legislació posterior del batlle Porcioles, es pretenia expropiar a les classes més humils els terrenys on es van autoconstruir els seus habitatges. La M.a del Carmen va ser una de les primeres a iniciar aquesta lluita a través de l’associació, que se centra en les reivindicacions de la part alta del barri. “Des dels anys noranta, hem lluitat per protegir les cases que els nostres pares van construir amb tant d’esforç”, explica la presidenta, “ara treballem per dignificar el barri”. Les dificultats intrínseques en un barri tan lluny de Barcelona també van marcar la consolidació del seu teixit associatiu.

L’Associació de Veïns de la Font d’en Fargues va aparèixer als anys vuitanta davant la necessitat d’un transport públic de qualitat al barri. En els darrers anys, les seves reivindicacions principals són en matèria urbanística i de sanitat: “No hi ha cap CAP i la població cada vegada està més envellida. Per anar al CAP del Carmel, que és a on toca a una part important del veïnat, només s’hi pot accedir caminant”. Tot i que el teixit veïnal l’engloben les dues associacions de veïns, prop d’una vintena d’entitats de tota mena treballen a través del Casal de Barri, dedicades a àmbits de tot tipus: cultura, esports, lleure, participació ciutadana, ensenyament i gent gran. L’Esplai Xangó n’és una mostra. “Estem vinculats al casal”, explica la monitora Berta Aguilar, “un dels objectius d’aquest projecte és el foment d’activitats juvenils al barri, i com que som l’única entitat de joves i per a joves, l’esplai esdevé una peça clau”.

 

Casal Font d’en FarguesFes clic per ampliar la imatge

Casal Font d’en Fargues

Part alta del passeig de la Font d’en FarguesFes clic per ampliar la imatge

Part alta del passeig de la Font d’en Fargues

Un casal que nodreix el barri

El Casal de Barri va passar a ser de gestió ciutadana el 2008 gràcies a l’impuls de les entitats veïnals i la compra de l’espai per part de l’Ajuntament. “Les diverses entitats i grups de veïns no formalitzats reclamàvem un equipament en condicions”, explica Elena Sorribes, que ha presidit l’associació que gestiona el casal. Cal destacar que a més de ser residencial, és un barri escolar. Més d’una desena d’escoles fan que la Font d’en Fargues sigui un lloc de pas per als nens i nenes de totes les edats.

En aquesta situació, els veïns troben a faltar un centre neuràlgic al barri. La distribució dels carrers i l’orografia fa que l’única plaça amb espai per al lleure sigui la de la Font d’en Fargues. “És l’emblema del nostre barri, hi venen nens després de l’escola a jugar i hi passegen els veïns”, explica la M.a del Carmen, “però la font i la plaça es troben abandonades, ja fa anys que demanem una reforma urgent”. “Serà un lloc meravellós quan estigui arreglada, tant per als del voltant com per al conjunt de la ciutat de Barcelona, esperem que la gent torni a fer fontades o simplement hi vagi a passejar”, explica Montse Caselles. Malgrat aquesta situació, encara queden dempeus emblemes que parlen de la història del barri, com l’església de Sant Antoni de Pàdua.

Elena Sorribes, Fes clic per ampliar la imatge

Elena Sorribes, Associació Casal Font d'en Fargues

Església de Sant Antoni de PàduaFes clic per ampliar la imatge

Església de Sant Antoni de Pàdua