Un barri de contrastos. La tranquil·litat i l'amplitud d'espais verds és la principal característica de la Vall d'Hebron, barri situat al peu de Collserola. "Ens fa especials la relació de zona verda per metre quadrat i per habitant, molt superior a la resta de Barcelona", explica la veïna M. Eugènia Ibáñez. La calma es compleix si no es té en compte la dinàmica ronda de Dalt, que fa de límit natural del barri, juntament amb els veïns de la Clota, Montbau i Horta.

Vil·la dels PeriodistesFes clic per ampliar la imatge

Vil·la dels Periodistes

Els jeronis i els Jocs Olímpics

Els jeronis són els responsables del nom del barri. Tot i que fins al segle XIX la zona pertanyia a la Vall d’Horta, el nom procedeix d’una edificació del segle XIV, situada a la falda de Collserola i ja desapareguda: el monestir de Sant Jeroni de la Vall d'Hebron. Cal destacar el paper de la família Martí-Codolar, influent al barri i a la resta de la ciutat. Diuen que a la seva finca, la Granja Vella, va néixer el Zoo de Barcelona. I és que l’empresari Lluís Martí-Codolar reunia a les seves terres una col·lecció de 163 animals exòtics, venuts a l'Ajuntament l'any 1892.

El nucli residencial és molt més recent. La planificació del Pla comarcal del 1953 va qualificar la zona de parc urbà i ciutat jardí, i pretenia encetar un procés d'edificació de grans blocs de pisos. Gràcies a les reivindicacions veïnals, durant els primers anys de transició es va aturar. Amb el projecte d'ordenació posterior, del 1987, es va ampliar el polígon amb motiu de la celebració dels Jocs Olímpics, i es va urbanitzar zones on només hi havia horts. Als nous edificis s’hi va establir la Vila Olímpica dels jutges, àrbitres i periodistes. A la vegada, van néixer un seguit d’equipaments esportius com ara el Centre Municipal de Tennis, el Pavelló de Pilota o el Centre Municipal d'Esports. A més, es va construir una rèplica del Pavelló de la República de París, espai que acull un dels fons sobre la Guerra Civil més importants de tot el món.

Residència Martí CodolarFes clic per ampliar la imatge

Residència Martí Codolar

Imatge de les pistes de tennisFes clic per ampliar la imatge

Centre Municipal de Tennis

Participació ciutadana i la importància dels equipaments

La participació ciutadana l'ha vehiculat històricament l'Associació de Veïns i Veïnes del Parc de la Vall d'Hebron. Fins a l'any 2010 les principals lluites van ser "l'obertura del casal de la gent gran i el casal de barri, la projecció de les obres del carrer de Can Travi i les manifestacions en contra d’una sala de venipunció a l’Hospital Vall d’Hebron", explica l'expresident Manel Bello. La nova junta s'ha centrat a reivindicar l'obertura d'un centre d'atenció primària i una biblioteca pública. "Fa uns anys hi va haver una recollida de firmes per sol·licitar una biblioteca, però no l'hem aconseguida", explica la M. Eugènia Ibáñez. El soterrament de la ronda de Dalt i l'avinguda de l'Estatut, juntament amb la millora de la qualitat ambiental i la demanda de zona verda d'aparcament, són demandes històriques a l'Associació de Veïns i Veïnes.

El 2009 es va inaugurar el Casal de Barri Can Travi i es van agrupar entorn de l'equipament prop d'una quinzena d'entitats i col·lectius de tota mena, sobretot culturals. El Centre Salvador Allende també té la seu al casal, i treballa a exaltar la figura de l'expresident xilè. "Hem desenvolupat una activitat cultural molt forta, ja sumem pràcticament 150 concerts", celebra el president Eulogio Dávalos.  Els joves amb discapacitats motrius també hi troben el seu espai a través de Comkedem, una entitat juvenil dedicada al lleure i l'esport. Hi ha un equip de bàsquet i un d’hoquei amb cadira de rodes, a més d’un servei d’activitat física i esportiva.

Nous espais entre l’herència dels Jocs Olímpics

Les instal·lacions esportives i les escultures col·locades durant els Jocs Olímpics parlen del passat de la Vall d'Hebron. Una inversió en cultura que es troba a faltar des d'aquell moment. "Hi ha un oblit institucional pel que fa a equipaments culturals, i hi ha una manca d'iniciatives culturals als casals", explica Maria Eugènia Ibáñez. És per aquest fet que el veïnat materialitza les seves necessitats culturals a través del casal Can Travi. “La participació, el treball en xarxa i la transversalitat amb altres agents del barri són alguns dels objectius amb què hem treballat durant l'últim any", explica el coordinador del casal, Joan Punset. Entre els serveis que ofereixen, disposen d’una ludoteca per a infants i, adossades a l’edifici, hi ha les dependències dels serveis socials. 

Altres propostes culturals es troben als dos museus que hi ha a la barriada: el Tennis Museum i el Museu de Carruatges del Foment. D’altra banda, l’any 2018 acaben les obres de renovació del Mercat de la Vall d’Hebron - la Teixonera, fet que pretén reactivar el comerç i l’economia de la zona.  A banda de Can Travi, el Casal per a la Gent Gran és l’altre punt de confluència del teixit veïnal. Situat als jardins de Frida Kahlo, es va inaugurar el 2008 i actualment ja té prop d'un miler de socis. Dos espais, doncs, amb una trajectòria curta al barri però que, a diferència dels Jocs Olímpics, s'estan gestant a partir de les iniciatives veïnals.

 M. Eugènia IbáñezFes clic per ampliar la imatge

“Estem demanant un nou traçat de la ronda que se soterri per evitar que l’autopista quedi a l’altura dels pisos.”

M. Eugènia Ibáñez, voluntària al Casal per a la Gent Gran i membre de l’Associació de Veïns i Veïnes del Parc de la Vall d’Hebron

Casal per a la Gent GranFes clic per ampliar la imatge

Casal per a la Gent Gran