Montbau és un barri jove de muntanya al peu de Collserola, urbanitzat al final dels anys cinquanta en un entorn de torrents i desnivells per sobre de la ronda de Dalt. De fet, un 60% de l'àrea pertany al parc natural i sembla que el nom prové del torrent de Gombau.

El pla de Montbau, punt neuràlgic del barri.Fes clic per ampliar la imatge

El pla de Montbau, punt neuràlgic del barri

El nucli habitat el va promocionar el Patronat Municipal de l'Habitatge el 1959, juntament amb el polígon que es va convertir en cor i centre de Montbau.

"És un petit luxe per als veïns", diu Tony Mateo, president de l'Associació de Veïns. I és que ho té tot: la familiaritat d'un poble, l'amplitud de les zones verdes i la investigació acadèmica a les facultats de la UB i a l'Hospital de la Vall d'Hebron. Però tot i ser un barri jove, els primers veïns del poble s'han fet grans i ara Montbau és el barri més envellit de tot Catalunya, amb un 32% de la població major de 65 anys.

Tony Mateo, president de l’AV MontbauFes clic per ampliar la imatge

“El 60% de la superfície són jardins, i això ens fa sentir privilegiats. Els primers veïns eren famílies amb tres o quatre fills, i es va formar un teixit social molt integrat que ha perdurat fins avui.”

Tony Mateo, president de l’AV Montbau

Vista de les Heures i del Campus Mundet de la Universitat de BarcelonaFes clic per ampliar la imatge

Vista de les Heures i del Campus Mundet de la Universitat de Barcelona

Un polígon de disseny racionalista

L'activitat a la zona es remunta a l'època medieval, en què els terrenys estaven ocupats per masies de l'antic municipi de Sant Joan d'Horta, com la de Can Barret. Des de l'ermita de Sant Cebrià —segle XII— fins al Palau de les Heures, les construccions parlen del passat de la zona. El nucli habitat el va promocionar el Patronat Municipal de l'Habitatge el 1959, juntament amb el polígon que es va convertir en cor i centre de Montbau. Els habitatges van seguir l'arquitectura racionalista de Le Corbusier i la Bauhaus alemanya. Una de les motivacions de la construcció del barri va ser l'actual Hospital de la Vall d'Hebron, inaugurat el 1955 com a residència Francisco Franco. També ho van ser els habitatges construïts pels treballadors del Sidral Mundet, avui dia campus universitari.

A partir del 2010 es va fer evident la necessitat de modernitzar la festa major del barri, per tal que els veïns la sentissin seva.

Carme Herrero, AEEFFes clic per ampliar la imatge

“Vam néixer l’any 1967 perquè teníem molta canalla jove i volíem activar-los amb alguna cosa. Vàrem fundar l’Associació d’Excursionisme, i organitzàvem un seguit d’activitats que mancaven al barri.”

Carme Herrero, AEEF

Cruïlla dels carrers d’Àngel Marquès i de la Música.Fes clic per ampliar la imatge

Cruïlla dels carrers d’Àngel Marquès i de la Música

Vetllar per la cultura i la cohesió veïnal

L'Associació de Veïns de Montbau apareix pràcticament a la vegada que el mateix Montbau, l'any 1960. "Faltaven festes per a la canalla i cohesió al barri", explica Tony Mateo. I amb aquesta actitud cohesionadora han acompanyat el sorgiment de noves entitats. L'Associació Excursionista d'Etnografia i Folklore va sorgir l'any 1967 davant la falta d'activitats destinades a la canalla jove. "Ara els nanos ja tenen activitats a les escoles", explica Carme Herrero, membre de la Junta Directiva, "per això organitzem tallers sobre la marxa segons les mancances del barri". La Colla Gegantera, les Aules d'Extensió Universitària i l’Orquestra de Cambra Jove són algunes seccions de l'associació excursionista que segueixen vives.

A partir del 2010 es va fer evident la necessitat de modernitzar la festa major del barri, per tal que els veïns la sentissin seva. D'aquesta manera, es va refundar la Big Band de Montbau, que es va constituir com a associació musical i va potenciar el teixit cultural. "Som vint components, però sols tres de Montbau", explica Xavier Sobregués, president de l'associació i pianista. La Festa Major també va motivar els joves a organitzar-se per primer cop sota el nom de Joves Alternatius de Montbau. "Els joves necessitàvem un espai i una entitat que ens emparés", explica el Pau, membre de l'associació Joves Alternatius de Montbau (JAM), "se'ns va cedir un local que ara funciona com a casal de joves". També gràcies a les festes es va constituir la Colla de Diables de Montbau el 2015. "Hem crescut molt en poc temps", explica David Tallada, membre fundador, "tenim en marxa el projecte de construir una bèstia, però l'economia i la falta d'espai on treballar ens ho dificulta". L'any 2018 ha nascut el col·lectiu feminista ‘Las periferikas’ que, a banda de preparar tallers i xerrades, s’encarrega del punt lila en les festes organitzades pels joves.

Sense cap mena de dubte, el punt de confluència veïnal és "l'esplanada" o pla de Montbau, on es concentra el comerç local i hi socialitza el veïnat.

Interior del recinte del Campus Mundet.Fes clic per ampliar la imatge

Interior del recinte del Campus Mundet

Candi Rubín, directora de la Biblioteca Montbau-Albert Pérez BaróFes clic per ampliar la imatge

“Va ser la mateixa gent del barri que va decidir que volia una biblioteca i van crear una associació. L'any 2000 es va incorporar a la Xarxa de Biblioteques de Barcelona”.

Candi Rubín, directora de la Biblioteca Montbau-Albert Pérez Baró

Aprofitar els equipaments existents

Els equipaments més transitats de Montbau són el Campus Mundet de la Universitat de Barcelona i l'Hospital de la Vall d'Hebron. Però sense cap mena de dubte, el punt de confluència veïnal és "l'esplanada" o pla de Montbau, on es concentra el comerç local i hi socialitza el veïnat. Tot i ser el barri més envellit de Barcelona, no ha tingut mai un casal d'avis. La Fundació Catalunya - La Pedrera organitza activitats per a la gent gran a l’espai que abans ocupava el Club Sant Jordi, un casal de gent gran privat. La fundació, sense ànim de lucre, gestiona, des del 2011, els locals i ofereix activitats obertes al veïnat. "Seguim sent un referent per a la gent gran, però amb un format més modern", explica el coordinador, Salvador Pedron. A més, la Fundació ofereix un nou espai relacional per a gent gran els divendres i dissabtes a la tarda.

La Biblioteca Albert Pérez Baró també aposta per la cohesió i la cultura a Montbau. Va ser construïda gràcies a la iniciativa veïnal als anys vuitanta, i va entrar a formar part de la Xarxa de Biblioteques de Barcelona l'any 2000. "Cobrim la demanda de la Vall d'Hebron i Sant Genís", explica Candi Rubín, directora. "També ve molta gent de l'hospital, per això ens agradaria poder obrir més matins". El maig del 2017 es va inaugurar la Sala Polivalent per tal de completar l'oferta cultural del barri, especialitzada en arts escèniques i música. "Som un equipament públic de proximitat", explica Aleix Porta, dinamitzador, "treballem en l'organització de les festes, l'oferta cultural infantil i cicles per a adults i gent gran".

Aleix Porta, dinamitzador de la Sala PolivalentFes clic per ampliar la imatge

"Treballem en l'organització de les festes, l'oferta cultural infantil i cicles per a adults i gent gran"

Aleix Porta, dinamitzador de la Sala Polivalent

Jocs infantils als jardins de Montbau.Fes clic per ampliar la imatge

Jocs infantils als jardins de Montbau