Al costat de les víctimes de l'1 d'octubre

05/10/2017 - 12:17

Activat un mecanisme especial per donar suport a la ciutadania afectada per les càrregues policials.

El dispositiu policial que l'Estat va desplegar a Catalunya l'1 d'octubre per evitar el referèndum ha deixat 893 persones ferides o contusionades, de les quals 302 s'han atès a Barcelona. Arran d'aquests fets, s'han activat tots els mecanismes necessaris perquè aquelles persones que s'hagin sentit agredides puguin denunciar els abusos al jutjat. El suport judicial i l'atenció psicosocial i psicològica a les víctimes en són els principals eixos d'actuació.

Amb l’objectiu que la ciutadania faciliti imatges, gravacions o altres proves d’agressions policials, s’ha habilitat l’adreça electrònica victimes1oct@bcn.cat, que permetrà fonamentar les accions penals.

Per gestionar tota la informació, l’Oficina per la No-Discriminació (OND) veurà reforçat excepcionalment el seu servei fins a divendres, 6 d’octubre. L’horari d’obertura serà de 10.00 a 14.00 hores i de 15.00 a 20.00 hores. També es reforçarà el SAIDAVI, el sistema de defensa de drets amb què treballen junts el consistori i el Centre per la Defensa dels Drets Humans (IRIDIA).

Les víctimes, en dades

Les persones ateses a Barcelona suposen el 30% del total de tot Catalunya, de les quals 107 han estat traslladades pel SEM, mentre que les restants 193 s’han traslladat als centres mèdics amb mitjans propis o a peu. Hi ha hagut dos menors ferits, de 12 i 14 anys, que ja estan donats d’alta, i només dos ciutadans segueixen ingressats, un d’ells per una intervenció quirúrgica aguda i l’altre per un infart agut de miocardi, que va patir a causa d’una càrrega policial. Pel que fa a la tipologia d’atencions, s’han tractat contusions, policontusions i ferides, traumes de tipologia diferent, fractures i, en menor nombre, ansietat.

Més informació