La iniciativa es gestiona des de Parcs i Jardins i els Districtes, amb la coordinació de la Fundació Espigoladors, en el marc de l’Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030. Tothom està convidat a participar-hi.
Aquest és el detall de la convocatòria al districte, que hi participa per primer cop:
#BarcelonaEspigola a Horta-Guinardó
- Diumenge, 9 de febrer, a les 10.00 h
- Punt de trobada: plaça d’Eivissa
- Es preveu espigolar els tarongers del carrer d’Horta i del carrer de Mestre Dalmau. Si és possible, també els del carrer del Torrent de Can Mariner
- Durada: fins les 13.00 h
- Formulari d’inscripció
La iniciativa es farà també als districtes de Ciutat Vella, les Corts, l’Eixample, Gràcia, Sant Martí i Sant Andreu entre el 6 i l’11 de febrer. Més informació de cada convocatòria a la pàgina web de Barcelona Espigola.
Sobre el projecte Barcelona Espigola
Parcs i Jardins de Barcelona impulsa aquesta iniciativa, inclosa en el programa Mans al Verd, amb l’objectiu de promoure l’aprofitament alimentari a través d’iniciatives d’economia circular i verda que fomentin la participació ciutadana per contribuir a una ciutat més sana, justa i sostenible.
Les taronges collides, prèviament analitzades per l’Agència de Salut Pública, seran processades i transformades en melmelada a l’obrador Es im-perfect®, un projecte d’inserció sociolaboral de la Fundació Espigoladors. La melmelada, batejada amb el nom de La Marga, serà distribuïda per entitats socials de cadascun dels districtes a persones que pateixen situacions de pobresa alimentària o risc d’exclusió social.
El projecte també inclou accions de comunicació i sensibilització més enllà de les espigolades, de manera que es duran a terme una sèrie de tallers en centres educatius i entitats dels districtes per compartir amb infants, joves i la ciutadania en general la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari i intercanviar reflexions sobre el dret a una alimentació saludable i sostenible.
En l’edició del 2024 hi van participar més de 600 persones voluntàries i es van recuperar i transformar un total de 5.375 quilos de taronja amarga. El resultat van ser 12.400 unitats de melmelada, que es van distribuir entre diferents entitats socials de la ciutat.