Arriba la Biennal Ciutat i Ciència

05/02/2019 - 12:54

Ajuntament. La primera edició se celebrarà entre els dies 7 i 11 de febrer d’enguany, amb diverses localitzacions i activitats a Horta-Guinardó

La Biennal Ciutat i Ciència proposa un gran espai de reflexió, debat i participació entorn de la recerca científica per acostar els avenços i els reptes de la física, la genètica o la biotecnologia a tota la població. Amb més de 90 activitats repartides per 60 equipaments arreu de la ciutat, la Biennal Ciutat i Ciència convida tota la ciutadania a dialogar amb prop de 120 entitats i amb 138 professionals de la ciència.

La ciutat de Barcelona s’ha convertit en un dels pols de recerca i experimentació científica i tecnològica més importants d’Europa, on el coneixement ha de traspassar les fronteres de l’àmbit professional per arribar a tothom. Amb aquest objectiu es crea la primera edició de la Biennal Ciutat i Ciència, que tindrà lloc entre els dies 7 i 11 de febrer amb un ampli ventall d’activitats per apropar la recerca i l’experimentació científica als barcelonins i les barcelonines: conferències, tallers, arts escèniques, espectacles musicals, cinefòrums i propostes infantils i familiars que durant 5 dies ompliran 60 escenaris repartits per tota la ciutat. Biblioteques, centres cívics, espais expositius, sales de cinema i centres d’investigació s’uniran a aquesta gran festa de la ciència, que inclourà propostes de lleure com balls de swing i un cicle de cinema de ciència-ficció.

A Horta-Guinardó es proposen les següents activitats:

7 de febrer, a les 19 h
Centre Cívic Guinardó
Astrònomes
L’11 de febrer es commemora el Dia Internacional de la Dona Científica i la Nena en la Ciència. Amb motiu d’aquesta commemoració, la xerrada de Núria Zubiri retrà homenatge a unes astrònomes que no van poder viure en el moment més adequat per al seu desenvolupament científic. Algunes ho van assumir, d’altres s’hi van enfrontar, unes quantes en van treure partit i molt poques s’hi van resignar. Unides per les dificultats i la invisibilitat, van tirar endavant el seu somni: estudiar, fer ciència i canviar la nostra comprensió de l’univers.

8 i 9 de febrer, de 10 a 13 h
Hort urbà de la Masia de Can Soler
Portes obertes als horts urbans
Les hortolanes i els hortolans d’alguns horts públics de la ciutat ens explicaran quin tipus d’hortalisses es poden conrear a la ciutat, fent un èmfasi especial en els llegums d’hivern: faves i pèsols.

A més, també hi ha altres activitats que es duran a terme més enllà de l’11 de febrer però que també s’emmarquen dins la Biennal, són el que s’ha anomenat +Biennal:

7 de març, a les 17.30 h
Biblioteca Montbau – Albert Pérez Baró
Jo vull ser científica
A la Biblioteca Montbau – Albert Pérez Baró i la Biblioteca Francesc Candel hem organitzat un taller sobre petites científiques. A través de l’experimentació i de la creació, introduirem la figura de les dones que han deixat empremta en el món de la ciència. T’hi esperem!

14 de març a les 19 h
Centre Cívic Guinardó
Què és i què fa la història de la ciència?
La història de la ciència ha canviat radicalment en els últims 30-40 anys. Avui, ja no s’aproxima als científics com a grans genis aïllats de la societat, sinó que s’els intenta situar en un context històric determinat. Aquesta aproximació fa molt més rica tant la història com la ciència. Malgrat tot, sovint aquesta visió de la ciència no arriba al gran públic.
Com es pensa des d’aquesta disciplina la ciència i les persones que la fan? Amb aquesta xerrada a càrrec de Miquel Carandell al Centre Cívic Guinardó, volem fer un petit pas per acostar-nos a aquestes noves maneres de veure la ciència.

Activitats familiars i juvenils

Bona part de les activitats programades estan adreçades a un públic familiar i juvenil, amb l’objectiu de promoure la vocació i l’interès per les professions científiques entre els més joves. A través de tallers i d’activitats lúdiques, es pretén mostrar la ciència com un gran paraigüa de coneixement proper i engrescador. Apropar la ciència als infants i adolescents és una inversió a llarg termini, amb repercussions clares i positives en el futur de la nostra societat.