Tot a punt per obrir a la ciutadania els jardins del Doctor Pla i Armengol

05/12/2019 - 12:20

Ecologia urbana. El diumenge 15 de desembre a les 11 h s’inaugurarà aquest nou pulmó verd del Guinardó amb activitats per a tots els públics

El diumenge 15 de desembre a les 11 h obriran al públic els jardins del Doctor Pla i Armengol, amb una gran inauguració per celebrar el punt final de les obres de millora i arranjament d’aquest espai. Durant tot el matí hi haurà tallers, animació i un esmorzar infantil, un caga tió i portes obertes als horts. A més, el museu Núria Pla inaugurarà una nova sala amb una exposició dedicada al laboratori que va haver al Mas Ravetllat.

Els jardins del Doctor Pla i Armengol són una gran illa de 3,6 hectàrees de verd oberta al barri del Guinardó, amb accessos des de la Ronda del Guinardó, el carrer Cartagena, l’avinguda Mare de Déu de Montserrat i el torrent de Melis. Acullen una gran riquesa històrica i natural, com un espai de biodiversitat. Per a conservar i millorar elements de valor ambiental i paisatgístic, s’han restaurat i creat petites mostres d’hàbitats naturals com per exemple el bosc mediterrani amb espècies com el pi blanc o l’alzina, els jardins de plantes aromàtiques on s’hi pot trobar sàlvia, romaní o farigola, ambients humits al costat de les basses o les feixes agrícoles amb garrofers, oliveres i tarongers.

També  s’hi han instal·lat estructures per potenciar la presència de fauna com nius per a ocells i ratpenats, piràmides de fusta per als insectes, i basses naturalitzades per als amfibis.

Dins els jardins també s’hi pot trobar un hort comunitari per a tot el veïnat. L’Estratègia d’agricultura urbana de la ciutat de Barcelona 2019-2030 vol apropar la ciutadania als horts urbans, impulsar i donar suport a les iniciatives ciutadanes d’agricultura urbana per promoure l’agroecologia i la sobirania alimentària, i contribuir a una ciutat més sana, justa i sostenible.

Aquests jardins, inaugurats l’any 1930 reben el nom del doctor Ramon Pla i Armengol, propietari de l’antiga finca del Mas Ravetllat, i són obra de l’arquitecte Adolf Florensa. Ramon Pla i Armengol (1880-1958) juntament amb el veterinari Joaquim Ravetllat i Estech (1871-1923) van fundar l’Institut Ravetllat-Pla dedicat a elaborar productes antituberculosos a partir de la sang de cavalls prèviament tractats. Aquests jardins acollien els laboratoris farmacèutics on s’elaboraven els fàrmacs i es va adaptar l’entorn agrícola per a les instal·lacions dels cavalls.

La gran edificació amb la sumptuosa entrada principal i els terrenys del seu voltant, on s’integra el jardí noucentista, formen part del Catàleg de patrimoni de la ciutat.