Homenatge a les Brigades Internacionals

21/10/2019 - 13:59

Memòria. El dissabte 26 d'octubre a les 11 h es recordarà a la Rambla del Carmel aquest cos de voluntaris d'arreu del món que van combatre el feixisme durant la Guerra Civil

Dissabte 26 d'octubre a les 11 h es retrà un homenatge a les Brigades Internacionals, les persones voluntàries de diversos països del món que van venir a Espanya a combatre el feixisme i lluitar a favor de la República i els valors republicans durant la Guerra Civil. Per commemorar que fa 81 anys que es van acomiadar de Barcelona, se celebrarà a la Rambla del Carmel un acte ciutadà al monument erigit en honor seu.

 

Durant l’acte hi haurà una salutació de l’Associació d’Amics de les Brigades Internacionals, es guardarà un minut de silenci en memòria de Lluís Martí Bielsa i es llegiran les paraules de la Pasionaria de comiat als brigadistes. També hi haurà actuacions musicals a càrrec del Quartet Brossa i es faran uns parlaments. Hi intervindran l’historiador i periodista Grégory Tuban i representants del Memorial Democràtic i de l’Ajuntament de Barcelona.

La celebració acabarà amb una ofrena floral al monument David i Goliat, de l’escultor Roy Schifrin, dedicat a tots els brigadistes internacionals, que s’alça a la rambla del Carmel.

L’homenatge l’organitza l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya, amb la col·laboració de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, el Memorial Democràtic, la Generalitat de Catalunya i el Districte d’Horta-Guinardó.

Defensors de la República

Les Brigades Internacionals van ser unitats militars formades per voluntaris d’esquerra vinguts de diversos països del món per lluitar a la Guerra Civil, a favor de la República i contra el feixisme. El Comitè de No-intervenció, institució internacional amb seu a Londres, temia els efectes nocius que per a altres països podria tenir la internacionalització del conflicte bèl·lic espanyol, i va ordenar la retirada d’aquestes forces.

Quan va conèixer la notícia, el 28 d’octubre de 1938 el Govern de la República va organitzar un comiat en què van desfilar els brigadistes i en què la ciutadania es va bolcar massivament per agrair-los el compromís en la lluita pels valors republicans.