El Casal de gent gran Baix Guinardó col·labora al projecte REMI de la Fundació Salut i Envelliment

El passat 30 de gener, la Fundació Salut i Envelliment UAB va organitzar l’acte de cloenda 2023 del projecte REMI al qual el Casal de gent gran Baix Guinardó es col·laborador, al Centre Cultural La Farinera del Clot (Barcelona).

Durant l’acte, es van presentar els resultats anuals del projecte i un vídeo-resum amb les activitats que s’han dut a terme. A la trobada, en què hi van assistir tant persones grans que hi han participat, com a voluntàries, també es van fer dinàmiques grupals de reminiscència.

El projecte REMI, en marxa des del 2016, pretén contribuir a la prevenció del deteriorament cognitiu en persones grans mitjançant la teràpia de reminiscència. A través de sessions de participació sociocultural grupal, s’utilitzen eines i recursos audiovisuals que estimulin els records i emocions de fets vitals del passat de les persones grans. Aquesta metodologia fomenta la connexió amb altres persones, i a recuperar i posar en comú fets passats d’una memòria generacional compartida: un succés històric, un èxit musical o un costum propi d’aquella època.

Enguany, han participat en aquestes activitats grupals més de 800 persones grans de 10 equipaments socioculturals -majoritàriament casals municipals de gent gran-, de cinc districtes de Barcelona. Al llarg de l’any, s’han fet sessions demostratives (sessions de reminiscència, xerrades divulgatives sobre com prevenir les pèrdues de memòria, cinefòrums i itineraris per Casa Convalescència) i 38 tallers de reminiscència sobre la dècada dels anys 70 d’una sessió setmanal durant un mes, dinamitzats per dos psicòlogues formades en el Programa REMI.

A més d’aquestes activitats, el projecte REMI també ha ofert un espai d’orientació psicopedagògic individual davant de les pèrdues de memòria en els equipaments col·laboradors. En aquest espai s’ha atès de manera individualitzada a un centenar de persones preocupades per l’estat de la seva memòria o que donen suport a persones familiars amb demència. Segons cada cas, s’han donat orientacions pràctiques, s'han fet tests de cribratge cognitiu, s'han suggerit exercicis d’estimulació cognitiva i, puntualment, s’ha facilitat el contacte amb els serveis sanitaris especialitzats.

Aquest any també s’ha comptat amb la participació de 19 persones grans com a voluntàries del projecte REMI. Aquestes persones han participat en sessions de formació, en les  activitats grupals i en la cocreació de nou material de reminiscència juntament amb el personal tècnic de la FSiE-UAB.