El Pla d'Acció Comercial del Districte és un dels pilars de l'Estratègia Econòmica i Cultural d'Horta-Guinardó i, alhora, és també el marc de referència de les actuacions que es promouen per al desenvolupament econòmic i social dels nostres barris. Els valors del comerç tradicional de proximitat hi són presents, alhora que s'incorporen les noves tecnologies, la sostenibilitat, l'educació i la creativitat com a eixos de treball.
Així, doncs, un dels grans reptes de l'actual mandat és la reactivació econòmica que s'articula a través d'un conjunt d'actuacions, recollides en el Pla d'Actuació Municipal 2012-2015, destinades a promoure l'economia, la creació de llocs de treball, impulsar el comerç de proximitat i generar oportunitats de negocis a Barcelona.
El Districte d'Horta-Guinardó va impulsar el Pla d'acció comercial 2012-2015 (PAC) com a marc de referència de les actuacions destinades a la consecució dels objectius anteriors en l'àmbit del districte. El PAC va ser presentat a la Taula de Comerç del Districte el mes d'abril de 2012 amb la voluntat de realitzar un treball conjunt i consensuat amb totes les associa-cions de Comerciants.
El PAC destaca la importància que tenen el comerç de proximitat i la reactivació dels mercats municipals, per continuar funcionant com a motors d'ocupació. El comerç de proximitat, els mercats i les fires, generen riquesa, contribueixen a caracteritzar els nostres carrers, influeixen en la seguretat i, proporcionen serveis i vitalitat als nostres barris.
El Pla impulsa i promou un nou model de desenvolupament econòmic i so-cial del districte fomentant la participació del sector comercial, donant suport a l'associacionisme comercial, al comerç de proximitat i als mercats municipals, i projectant els elements innovadors, diferenciadors i singulars dels establiments, del patrimoni, dels esdeveniments culturals que proporcionin pols d'atracció de la vida ciutadana i que potenciïn l'afluència de visitants d'altres indrets.
Per assolir aquests objectius, el PAC planteja deu línies estratègiques i, per a cadascuna, diverses accions a desenvolupar:
- Impulsar la Taula de Comerç com a instrument de participació i de debat en l'àmbit de comerç, per intercanviar idees, formular propostes conjuntes d'actuació, per conèixer les normatives i les polítiques que afectin el sector.
- Suport al comerç de proximitat com a sector estratègic de creixement econòmic i als mercats municipals fomentant les accions de promoció comercial entre les associacions de concessionaris dels mercats i les entitats del seu entorn.
- Plans d'urbanisme comercial als barris, amb la participació dels diferents sectors tant públics com privats, per millorar la mobilitat de les persones, la qualitat territorial i el paisatge urbà.
- Pla de comunicació del sector comercial del Districte per afavorir la comunicació entre les diferents associacions i l'Administració, per planificar i divulgar les diferents campanyes promocionals, els recursos disponibles i les informacions que afecten el sector, amb els productes tradicionals de difusió i amb incorporació de les TIC.
- Facilitar l'elaboració dels plans de comunicació i de dinamització comercial de les entitats, per millorar la visibilitat de les seves activitats, dels serveis que ofereixen, les seves promocions... i obtenir una major presència al seu territori, significar-se en les xarxes socials, difusió als mitjans de comunicació...
- Formació específica sobre la gestió empresarial, el màrqueting digital, l'aplicació dels productes de les noves tecnologies en constant renovació. S'han d'elaborar noves estratègies per obtenir noves oportunitats de promoció econòmica i comercial.
- Incorporar les noves tecnologies per tal de millorar la gestió, l'organització i el funcionament de les entitats.
- Suport a l'associacionisme comercial com a estructura organitzativa que actua com un element dinamitzador del comerç de proximitat amb l'aportació de recursos econòmics, d'infraestructures i amb assessorament tècnic.
- Oferir eines i instruments perquè els comerciants afrontin les noves formes d'organització i de gestió que han d'assumir, atesos els canvis profunds que s'estan produint internacionalment.
- Impulsar interrelacions entre les associacions de comerç, les entitats culturals, les educatives i les socials. Un model de comerç amb valors, un comerç compromès amb la societat i amb el seu entorn, sostenible, solidari, que educa i que és creatiu. El comerç és intercanvi de productes, de mercaderies, però també de cultura i de coneixement. Aquest és el model de comerç amb valor afegit que volem potenciar.
Si voleu consultar el document del Pla de Comerç en format pdf, cliqueu aquí [+]