Entitats amb valors de l’ESS elaboren mascaretes per fer front a la Covid-19

dilluns, 18. maig 2020 - 12:51

300.000 Mascaretes. Gràcies al programa RevESStim el tèxtil ha permès a l’Ajuntament, amb l’esclat de l’alerta sanitària per la Covid19, impulsar la participació en la producció de mascaretes de més de 300 punts de costura.

El coneixement del sector tèxtil amb valors ESS gràcies al programa RevESStim el tèxtil ha permès a l’Ajuntament, amb l’esclat de l’alerta sanitària per la Covid19, impulsar la participació en la producció de mascaretes de més de 300 punts de costura.

Alguns d’aquests punts són grups o xarxes comunitàries com la xarxa de Dones cosidores de Barcelona que han confeccionat unes 12.000 mascaretes de les quals 6000 formen part del projecte impulsat per Barcelona Activa . La xarxa està formada per una trentena de dones del districte de Nou Barris i Sant Andreu, així com algunes de l’Hospitalet i Bareberà del Vallès, amb diferents graus de participació i implicació en el projecte . Aquestes dones cusen des de casa. Hi ha algunes que no tenien máquina i la Fundació Pare Manel els hi ha fet un préstec de màquines de costura domèstica. Aquesta fundació, juntament amb la cooperativa Etcèteres s’encarreguen, també, de la logística de la distribució.

També trobem iniciatives socioempresarials com la cooperativa Diomcoop o la Fundació ARED, que han començat amb una primera comanda setmanal de 6.000 mascaretes i ja estan preparant la segona, permetent a les persones que cusen tenir ingressos durant el període de crisi sanitària. O iniciatives com Back to Eco, que aposten per un tèxtil local i sostenible, i més de 200 persones que voluntàriament participen al projecte cosint mascaretes des de casa. Altres són petits tallers de costura que troben en el projecte la manera de continuar la seva activitat econòmica com Pilar Cantons, Bibian Blue, Gladys Cuesta o Lorak.

Finalment, la cooperativa de missatgeria Mensakas s’està fent càrrec de la logística a la ciutat, demostrant que és possible crear una alternativa responsable de repartiment centrada en els drets laborals de l’equip. I per la seva banda, l’empresa d’inserció social Solidança s’encarrega del repartiment a l’àrea metropolitana.

 

El projecte RevESStim el tèxtil

L’àrea d’Innovació Socioeconòmica de Barcelona Activa, des de finals del 2018, va iniciar una exploració de l’estat del sector tèxtil amb impactes socioambientals positius i models organitzatius democràtics a Barcelona. Per donar resposta als resultats de l’exploració van impulsar diferents línies d’acció pel seu enfortiment, emmarcades en el programa RevESStim el tèxtil, que anaven des de formació modular, enfortiment de grups de costura comunitaris, mapeig dels recursos formatius, etc. El moment àlgid de tot plegat va ser la jornada del passat 5 de març per abordar reptes i el futur del sector tèxtil sostenible a la ciutat. És aquest coneixement del sector i de la pluralitat d’iniciatives que el composen que permet a Barcelona Activa, durant l’abril del 2020 i amb l’esclat de l’alerta sanitària per la Covid-19, poder impulsar la participació en la producció de mascaretes quirúrgiques.

Més informació