La Clota Cotreball: Projecte Brots Ecosocial

divendres, 16 juliol, 2021 - 14:57

LA CLOTA COTREBALL. BROTS ECOSOCIAL és un projecte d’economia circular sense ànim de lucre que treballa per empoderar a persones especialment vulnerables a l’atur mitjançant una iniciativa d’agricultura local i sostenible, tot fomentant la sobirania alimentària.

BROTS ECOSOCIAL és un projecte d’economia circular sense ànim de lucre que treballa per empoderar a persones especialment vulnerables a l’atur mitjançant una iniciativa d’agricultura local i sostenible, tot fomentant la sobirania alimentària.

Brots Ecosocial es construeix sobre tres pilars: la comercialització de fruites i verdures procedents d’agricultors locals per tal de fomentar la preservació de la pagesia i la producció autòctona; la sostenibilitat, per mitjà de la distribució -amb mobilitat elèctrica- de producte de proximitat, ecològic i convencional de temporada, que disminueix la petjada mediambiental i assegura una acció de residu zero; i l’economia social i solidària, a través de la prospecció laboral en el món agrícola i la creació d’un grup de treball format per persones en risc d’exclusió social que realitzen la seva tasca en un entorn sa, tranquil i natural, en l’activitat pròpia del projecte (treballant a l’hort, organitzant les comandes i realitzant la dinamització del propi projecte al teixit empresarial local).

L’equip de Brots Ecosocial el formen un coordinador de projectes i tècnic de traçabilitat alimentària, una nutricionista i antropòloga, un formador en agricultura i finalment una coordinadora logística. Porten més d’una dècada d’experiència en el Tercer Sector, treballant en projectes que asseguren les necessitats alimentàries bàsiques de persones  en situació de pobresa. Al llarg de la seva trajectòria, van adonar-se de la manca de generació d’oportunitats per a aquestes persones, motiu pel qual van decidir crear aquest projecte: per generar llocs de treball per als col·lectius més vulnerables de la ciutat de Barcelona, fomentar l’autosuficiència i millorar-ne l’autopercepció. Tot plegat amb l’objectiu d’evitar l’assistencialisme i la cronificació de la pobresa.

El projecte de Brots Ecosocial ja fa un anys que funciona pel seu compte, fent accions socials d’adequació i contractació laboral al món rural. Ara acaba de crear un web de venta online perquè la ciutadania pugui realitzar les seves comandes; la plataforma també té un canal de comunicació directe per al sector HORECA (acrònim de Hotels, Restaurants i Cafeteries) per tal de proveir-lo amb producte de Km 0 procedent de la xarxa d’agricultors locals.

Brots Ecosocial va arribar a La Clota Cotreball a principis de l’any 2021. Des d’aleshores ha pogut comptar amb l’espai de cuina per a la generació de les cistelles i també amb l’espai d’oficina per treballar en un ambient còmode i adequat. El Cotreball ha representat un punt de trobada amb d’altres projectes socials i econòmics, amb qui compartir experiències i col·laborar conjuntament. I li ha permès conèixer part del teixit associatiu del Districte d’Horta-Guinardó per mitjà de networkings amb entitats del barri d’El Carmel i de l’experiència de retorn amb el Centre Cívic de la Teixonera, la Fundació Tres Turons, la Sala Polivalent i el conjunt d’entitats del barri de Montbau (Afanoc, Els Diables, l’Associació de Veïns, La Big Bang, Espina Bífida i Associació Sociocultural AEEF).

L’objectiu de Brots Ecosocial a mig termini és millorar la qualitat de vida de les persones del nostre entorn per mitjà de la promoció d’alimentació saludable i sostenible, així com de la reducció de les desigualtats, evitant l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i residus.