Nanociència, empoderament femení i art presents a la final dels premis culturals de la Fundació Carulla 2020 de la mà del projecte educatiu SuperNano.

dimecres, 30. desembre 2020 - 12:11

La Clota Cotreball. La idea SUPERNANO reivindica dos fets diferencials; la ciència és cultura, i que art i ciència poden anar de la mà per inspirar les científiques del futur.

L'empresa El Nanoescopista amb la seva idea SuperNano, orientada a inspirar i donar poder al paper de la dona en la ciència a través d'una original aproximació basada en la hibridació de Nanotecnologia, Creativitat i Art, va ser una dels tres idees finalistes entre més de 130 a la secció d'Idees de l'edició dels prestigiosos premis culturals de la Fundació Carulla 2020. El Nanoescopista està allotjat a La Clota Cotreball i va participar al programa d'emprenedoria cultural SMATH de Barcelona Activa.

La idea SUPERNANO reivindica dos fets diferencials; la ciència és cultura, i que art i ciència poden anar de la mà per inspirar les científiques del futur.

El potencial transformador de SuperNano es basa en la seva original aproximació per inspirar les científiques del futur que transformaran la nostra societat a través del coneixement científic i nanotecnològic, fomentant l’empoderament de la dona en la ciència. SuperNano vol ajudar a donar solució a un històric desequilibri de gènere en ciència i tecnologia, on només 1 de cada 4 estudiants són dones.

El Nanoescopista ofereix, tant en modalitat online com presencial, el seu programa SuperNano com a producte per a la potenciació i diferenciació de marca d’empreses a través de l’educació i comunicació científica. D’aquesta manera es genera un doble impacte, en les organitzacions i en l’educació, ja que els centres educatius reben el programa SuperNano sense cap cost, atès que aquest és finançat per les empreses.

El programa educatiu SuperNano proposa 4 grans accions:

  • Formació a docents en nanotecnologia a través de càpsules de coneixement
  • Sessions innovadores de co-creació de la superheroïna per les estudiants
  • Festival educatiu per compartir els treballs generats i exposició en museus
  • Co-creació per part d’estudiants i personal educatiu de la integració del coneixement adquirit en el centre

Totes les accions de el projecte es treballen usant metodologies de creativitat com Design Thinking i LEGO® SERIOUS PLAY®, així com tècniques artístiques i de comunicació (Storytelling).

El Nanoescopista, amb el seu equip impulsor format per Jordi Díaz i Enrique Conches, allotjats a La Clota Cotreball, van forjar el seu programa SuperNano primer de la mà de Barcelona Activa amb el seu programa d’emprenedoria cultural SMATH i posteriorment gràcies al procés d’acompanyament empresarial dels premis Fundació Carulla.

Fundada el 2010, l’empresa El Nanoescopista es va crear sota el propòsit d’incrementar la visualització de marca i les vocacions científiques a través de programes artístic-educatius que s’hibriden Ciència, Art i Creativitat.