Projecte Cèrcols

dijous, 28. abril 2022 - 14:28

LA CLOTA COTREBALL. La Clota Cotreball. El projecte Cèrcols pretén sensibilitzar i promoure un estil de vida saludable en totes les seves dimensions.

La Clota Cotreball. El projecte Cèrcols pretén sensibilitzar i promoure un estil de vida saludable en totes les seves dimensions.

Cèrcols és una cooperativa sense afany de lucre i de treball associat que pretén sensibilitzar i promoure un estil de vida saludable en totes les seves dimensions.  La seva missió és contribuir i ser motor de canvi per a la transformació sostenible de la nostra societat i que tant professionals com persones usuàries se sentin partícips d’aquest moviment transformador.

Cèrcols ofereix serveis a escoles i empreses en l’àmbit de l’alimentació, l’educació, la salut, la sostenibilitat i el medi ambient: servei de gestió de menjadors, xerrades, tallers, formacions i organització d’activitats de lleure -entre moltes altres accions-, tot plegat amb criteris saludables i de qualitat.

Cèrcols neix arrel de la inquietud d’un grup de persones emprenedores amb àmplia formació i llarga experiència dins del sector educatiu, social i de cura a les persones. En el context de pandèmia, van decidir unir-se per posar en marxa aquesta iniciativa empresarial i constituir la seva pròpia cooperativa; una alternativa d’economia social que apostés per una professió coherent amb la seva visió, missió i valors.

Fruit d’aquest propòsit fundacional és el Premi Micaela Chalmeta, que els va atorgar Coòpolis el 15 de setembre de 2021. Un guardó que premia la creació de cooperatives d’economia solidària i compromeses amb la transformació social i destinat a projectes que posen les persones al centre de la seva activitat.

Cèrcols es va instal·lar a La Clota Cotreball el gener de 2021. Per als seus integrants ha representat una oportunitat per engegar el projecte i desenvolupar-lo amb els pocs recursos de què disposaven; els ha permès aproximar-se al barri (i al territori d’Horta-Guinardó) i establir sinergies amb d’altres projectes i entitats amb els mateixos valors i les mateixes ganes de transformació.

Des d’aleshores, han realitzat diverses accions de Retorn Social:

Ressaltem, per exemple, la xerrada sobre Alimentació Saludable sol·licitada per a l’Institut de la Vall d’Hebron amb un públic adolescent; o el taller sobre SOStenibilitat i malBARATament Alimentari organitzat per Carmel Amunt destinat a veïns i veïnes del barri.

Destaquem, també, la participació en la Campanya de Sant Jordi de La Clota Cotreball per potenciar el consum local durant la Diada, que va permetre a algunes de les seves integrants trepitjar territori i relacionar-se amb d’altres membres del cotreball. Un punt de partida que va donar lloc a una nova Campanya (aquest cop coordinada des de Districte) per impulsar el comerç de proximitat d’Horta-Guinardó en la qual també hi va participar el projecte Cèrcols.

Finalment, posem de relleu les activitats de dinamització per a infants i famílies  que van visitar la Festa de Comerç i Entitats de la Teixonera i Sant Genís del Agudells, per mitjà de les quals van ensenyar tècniques de respecte a la natura i de supervivència. I un darrer taller sobre Alimentació realitzat des del mateix Mercat Municipal del Carmel en col·laboració amb diverses entitats del barri.

Un conjunt d’experiències de retorn social que els han resultat enriquidores; relacionades amb la construcció i l’educació d’un món més just i sostenible i, per tant, en línia amb la raó de ser del projecte; i amb les quals també han pogut ampliar la seva xarxa de contactes.

L’objectiu de Cèrcols a curt i mig termini és convertir-se en una cooperativa mixta i integral que pugui incorporar tant socis i sòcies consumidores com usuaris i usuàries dels seus serveis.