Barcelona es posiciona com a referent en Smart City al Japó

Barcelona ha estat la ciutat convidada a la jornada “Japan-Barcelona Smart City Forum” a Tòquio, organitzada per l’Smart City Institute Japan i Nikkei, el diari financer més important del Japó.

L’Smart City Institute Japan (SCI-J), que és una organització sense ànim de lucre que es va crear recentment a l’octubre de 2019 per Mitsubishi UFJ Research and Consulting Co., Ltd. i Nikkei Inc, va organitzar el passat 20 de gener a Tòquio la jornada “Japan-Barcelona Smart City Forum”, conjuntament amb Nikkei, el diari financer més important del Japó.

En la trobada hi va participar una delegació de l’Ajuntament de Barcelona formada per Jordi Cirera, director de l’Oficina de Societat del Coneixement de l’Institut Municipal d’Informàtica, Josep Bohigas, director de l’Agència d’Ecologia Urbana i director de Barcelona Regional, Felip Roca, director de Relacions Internacionals, i Lluís Gómez, international manager de Barcelona Serveis Municipals.

La jornada s’emmarca en un context en el que les iniciatives de projectes smart city són cada vegada més populars al país nipó i Barcelona està considera com a ciutat referent en innovació i gestió de ciutats intel·ligents. Per aquesta raó, ha estat la primera ciutat convidada a l’activitat que organitza el SCI-J per intercanviar idees i comprendre millor la gestió de les smarts cities i les oportunitats que es deriven de les polítiques i projectes d’innovació.

En aquesta trobada ha estat essencial la visió compartida del Japó i Barcelona en la gestió de las smarts cities, sempre posicionant a la ciutadania al centre, és a dir, humanitzar la tecnologia per posar-la al servei de les persones. També s’ha valorat molt positivament l’evolució del model urbanístic de Barcelona des dels Jocs Olímpics del 1992 fins a l’actualitat, procés pel que passarà la ciutat de Tòquio en aquest any 2020.

Més de 600 persones van assistir a les 3 sessions on es van presentar l’estratègia Smart City de Barcelona, l’evolució urbanística post-olímpica de la ciutat i projectes destacats com Sentilo, City OS, les Rondes o les Superilles. La plataforma de sensors Sentilo i la proposta de planificar una ciutat centrada en la ciutadania i restringir cada vegada més l´ús dels vehicles privats a la ciutat per guanyar més espais verds, han estat les propostes més destacades a la premsa nipona. Fruit d’aquesta jornada, el diari Nikkei publicarà un article sobre Barcelona el proper 25 de febrer.

Aprofitant la participació a la jornada “Japan-Barcelona Smart City Forum”, la delegació de l’Ajuntament de Barcelona també va participar en una conferència a la Universitat de Tòquio on es va presentar el model de Barcelona i, concretament, les Superilles i la plataforma Decidim.

D’altra banda, la delegació va assistir a diverses reunions amb personalitats locals de Tòquio, Shibuya, Yokohama, Kyoto i Kobe i amb els organitzadors dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020. Cal destacar la reunió amb el vice-governador de Tòquio, Manabu Miyasaka, en la qual es va presentar el funcionament de l’IMI, l’Agència d’Ecologia Urbana/BCN Regional i B:SM i també els projectes de Superilles, Decidim i la gestió de B:SM de les infraestructures olímpiques. A més a més, es van mantenir reunions amb l’alcalde de Shibuya, Ken Hasebe, el vice-governador de la prefectura de Kyoto, Akimasa Yamashita, el vice-alcalde de Yokohama, Kazumi Kobayashi, i el vice-alcalde de Kobe, Hidetoshi Terasaki.

Back to top