GrowSmarter com a exemple d’innovació urbana a la COP25 per assolir els reptes de l’Agenda 2030

La tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha participat en la sessió organitzada per GrowSmarter “Com la innovació urbana lluita contra la crisi climàtica i afronta els reptes socials i econòmics per assolir l’Agenda 2030”

La Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic COP25 que se celebra a Madrid ha presentat, en el seu penúltim dia, la sessió organitzada pel projecte europeu GrowSmarter “Com la innovació urbana lluita contra la crisi climàtica i afronta els reptes socials i econòmics per assolir l’Agenda 2030”, en la qual han participat la tercera tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, i el comissionat d’Agenda 2030, Miquel Rodríguez Planas.

La sessió ha recollit els casos pràctics i les experiències de les ciutats participants en els projectes europeus GrowSmarter, RemoUrban i SmartEnCity en la implantació de solucions que mostren la possibilitat de reduir els gasos d’efecte hivernacle. S’ha destacat com per mitjà de la innovació urbana es poden assolir els objectius de l’Agenda 2030, fomentar una economia més sostenible i potenciar eines intel·ligents de finançament reforçant la cohesió social.

La tinenta d’alcaldia ha participat en la taula rodona “Com ampliar i augmentar el paper de les ciutats en la lluita contra el canvi climàtic?”, en què ha destacat el paper clau de l’Agenda 2030 per combatre el canvi climàtic com “la millor directriu per afrontar el repte ambiental, però també per gestionar els canvis socials i econòmics que inevitablement es produiran en el futur”. “És necessari el suport de les autoritats nacionals i els organismes multilaterals als governs locals per tal de tenir una regulació més forta que intensifiqui la implementació de solucions d’innovació urbana que generin un impacte positiu a la societat i que redueixin les emissions de gasos d’efecte hivernacle”, ha afegit Bonet.

En la mateixa sessió, el comissionat d’Agenda 2030, Miquel Rodríguez Planas, ha participat en la taula rodona “Experiències en projectes col·laboratius liderats per ciutats”, on ha destacat la feina del projecte GrowSmarter per assolir els objectius de l’Agenda 2030 i reduir les emissions de CO2, i alhora generar llocs de treball nous. “Si volem fer front al canvi climàtic hem de crear aliances entre tots els agents per garantir solucions 100% viables, és a dir, que tinguin un impacte efectiu en la reducció dels gasos d’efecte hivernacle i, a la vegada, que generin oportunitats de negoci i benestar a la societat”, ha declarat el comissionat.

Segons les Nacions Unides, la societat del futur serà urbana i al 2050 més del 75% de la humanitat viurà en ciutats. Això comportarà més consum d’energia i, en conseqüència, més emissions d’efecte hivernacle. D’aquesta manera, les ciutats han d’assumir un compromís i un paper destacat en la recerca de solucions i en la lluita contra el canvi climàtic tenint en compte l’impacte ambiental, la sostenibilitat econòmica, la cohesió social i la implicació de les futures generacions. Aquests reptes han començat a generar nous models econòmics en els quals la innovació urbana i un enfocament inclusiu local basat en l’Agenda 2030 esdevenen eines fonamentals per disminuir els riscos socials i laborals.

Back to top