Laia Bonet aposta per potenciar els projectes pilot reeixits en innovació urbana

Bonet ha defensat que les ciutats han d’adquirir més protagonisme en la fixació de les prioritats i en la definició dels projectes dels fons estructurals.

Ahir a la tarda, la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, va assistir a la quarta edició del Cities Forum 2020 que, sota el lema “Junts formem un futur urbà sostenible”, se celebra entre ahir i avui a la ciutat de Porto.

La trobada, organitzada per la Comissió Europea, la Direcció General de Política Regional i Urbana i la ciutat de Porto, reuneix les parts europees, nacionals i locals interessades a compartir les fites comunes i reflexionar sobre les direccions futures del desenvolupament urbà en el marc de la política de cohesió, inclòs el futur de l’agenda urbana per a la Unió Europea.

Laia Bonet va participar en el debat sobre com la Iniciativa Urbana Europea pot donar suport a les ciutats. En la seva intervenció, la tinenta va destacar la implicació de Barcelona en els programes finançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i les iniciatives pilot que s’han promogut gràcies a aquesta participació, com el projecte d’escoles adaptades al canvi climàtic d’Urban Innovation Action o la cooperació amb ciutats xineses, a través del projecte d’International Urban Cooperation, en la promoció de polítiques d’innovació urbana.

Bonet va fer un balanç positiu dels projectes perquè “permeten provar accions innovadores en contextos urbans complexos i, alhora, intercanviar bones pràctiques amb altres ciutats que intenten abordar reptes similars”. No obstant això, també va manifestar la seva preocupació “tant pels desafiaments relacionats amb la gestió dels fons com en el camí que cal seguir quan una prova pilot ha tingut èxit i la seva implementació en una altra ciutat pot ser positiva”. Ha defensat la cerca de solucions per facilitar la complexitat de la gestió financera i administrativa dels projectes del Fons Europeu i el desig de poder ampliar els projectes pilot reeixits a través de programes de finançament europeus.

D’altra banda, Laia Bonet va destacar els principals reptes als quals s’enfronta la ciutat de Barcelona: “combatre el canvi climàtic, reduir les desigualtats i governar el desenvolupament tecnològic per posar la innovació al servei del progrés social”. Per poder donar resposta a aquests reptes, la tinenta va manifestar que és necessari que els governs municipals puguin implicar-se en la formulació de polítiques i que les ciutats adquireixin més protagonisme en la fixació de prioritats dels fons estructurals i en la fase de disseny i definició dels fons i de les polítiques europees.

A banda, la tercera tinenta d’alcaldia va aprofitar l’ocasió per reunir-se amb diferents personalitats, com Normunds Popens, director general adjunt de Política Regional de la Comissió Europea, Ana Lisa Boni, secretària general d’Eurocities, Pia Pakarinen, tinenta d’alcaldia de Hèlsinki i Dario Nardella, alcalde de Florència i vicepresident d’Eurocities.

Back to top