"América Sánchez. Clàssic, modern, jazz i tropical"

Enrere

A la Sala 3

Exposicions. El Palau Robert presenta un recorregut per la trajectòria del dissenyador gràfic América Sánchez.

América Sánchez és una figura clau per entendre el disseny a casa nostra i la construcció de la imatge de Barcelona; els seus dissenys formen part de la ciutat i alguns ja han esdevingut icònics.

La mostra, organitzada per la Direcció General de Difusió de la Generalitat de Catalunya i l’Archivo Lafuente de Santander, dona a conèixer per primera vegada el fons d’aquest arxiu a la ciutat on es va crear.

Amb més de 600 peces, inclou més de 260 originals produïts per a empreses i institucions com Eina, Vinçon, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Candidatura del Jocs Olímpics del 1992, Vieta, Ajoblanco o Moritz; una trentena de fotomuntatges de la sèrie “Iconografia moderna”; 22 composicions de la sèrie “Polaroid SX-70”; una veintena de dibuixos Trochi Mochi i una vuitantena de diapositives publicades al llibre Barcelona gràfica.

També s’hi inclouen 320 publicacions, mig centenar de cartells de la Biblioteca de Catalunya, algunes peces d’altres col·leccions i reproduccions dels seus treballs.

Horaris


El Palau Robert explica en una exposició la llarga i fecunda trajectòria del dissenyador gràfic America Sanchez, amb un estil eclèctic i inclassificable, i vinculat des de fa més de 50 anys a Barcelona. Un recorregut a partir del fons de l'Archivo Lafuente de Santander, complementat amb obres de col·leccions catalanes i reproduccions facsímils d'alguns treballs.

El títol de l'exposició és el mateix d'una conferència que l'artista va pronunciar en 2010 en la qual parlava del seu treball. America Sanchez va afirmar, en aquesta intervenció, que el seu estil estava compost per una barreja de quatre conceptes aplicats: clàssic, perquè és necessari recórrer a la història i mirar els mestres; modern, perquè l'estudi de la trajectòria de les escoles suïsses i alemanyes és fonamental per expressar-se a través del disseny gràfic; jazz, perquè es necessita l'ús de la improvisació, la llibertat i el personal, per donar la volta a un treball rígid i així poder expressar-se; i, tropical, perquè en els seus treballs també intervé el casual, la bogeria i el disbarat.

La proposta expositiva dedicada al dissenyador al Palau Robert dona a conèixer per primera vegada els fons –juntament amb altres materials gràfics, provinents d'altres institucions i col·leccions catalanes–, a la ciutat on es van crear, a la ciutat que va fer possible el desenvolupament del seu potencial, i a la qual està molt unit. Juan Carlos Pérez Sánchez, que anys després passaria a ser America Sanchez –en homenatge a la seva mare–, és una figura clau per entendre el disseny al nostre país, però sobretot és una figura que ha contribuït de manera determinant a construir la imatge de Barcelona, pel que fa a la comunicació gràfica en la ciutat i de la ciutat.

L'exposició s'estructura en els àmbits següents: De Buenos Aires a Barcelona, ​​Viatge a la utopia, El boom del disseny, Disseny de marca, Estratègies gràfiques, Artista i Col·leccionar coses. Els set àmbits presenten una obra absolutament polièdrica i en ocasions molt difícil de classificar. Es tracta de generar un recorregut per set estades que transmeten el mateix nombre d'assumptes de l'artista i que, d'alguna manera, introdueixen l'espectador en un món creatiu ric i complex, però amb el qual han conviscut. És com una immersió en el millor de la ciutat, en el qual ha significat Barcelona per a diverses generacions. Es presenten imatges relacionades amb Ajoblanco, amb Vinçon, amb KGB, amb el Viatge a Ítaca, de Lluís Llach, amb Maria del Mar Bonet... Però també amb Pirelli, amb Vieta, amb Yanco, amb les Olimpíades del 92. També cal destacar la seva tasca en la senyalística, a partir d'un estil cal·ligràfic inconfusible, en dissenys com el que va fer per a l'Hotel Casa Camper (2005). Tampoc no podem oblidar la reivindicació que ha fet de la gràfica popular anònima en projectes que ha comissariat com "Tresors gràfics" (1998) o "Tutti Frutti" (2007).

Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya

Adreça:
Pg Gràcia, 107
Districte:
Eixample
Barri:
La Dreta de Eixample
Codi postal:
08008
Població:
Barcelona

Aparcaments

Aparcament Artes

C Torrent de l'Olla 8

934594430

Aparcament Calga

C Bonavista 15

932174055

Aparcament Ezequiel Grau Abadias

C Minerva 6

932179739

Aparcament Diagonal

Av Diagonal 403

934160928

Aparcament Companyia Auxliar de Transportes

C Còrsega 276

932170968

Restaurants

Restaurant Viena *Avinguda Diagonal

Av Diagonal 405

Restaurant Berbena

C Minerva 6

938015987

Restaurant San Tomassino *Gràcia

C Bonavista 10

937826034

Restaurant Rodilla *Còrsega

C Còrsega 349

934587475

Bar Restaurant Potitos II

C Rosselló 204

634007795

On
Palau Robert - Centre d'Informació de Catalunya
Quan
Del 23/10/2019 al 23/02/2020.

Telèfon

#:
932388091
Fax:
932334010

M'agrada 75

You may also be interested in...