Cicle 'Converses de novel·la històrica'

Enrere

“Aprenem la història a l’escola i després ens oblidem de llegir-la”. Aquest pensament, constatació de l’escriptor Tahar Ben Jelloun, connecta amb l’esperit d’aquestes jornades: un cicle de converses conduïdes per  Martí Gironell per parlar de l’educació i de l’ensenyament a partir de novel·les històriques. Dialogarem sobre com s’ensenya, com s’explica —no només la història, sinó també altres matèries—, com s’ha educat i s’educa, abans i ara.

Tres converses d’una hora de durada cadascuna amb la idea d’asseure al voltant de la mateixa taula un autor/a d’una novel·la històrica que abordi aquesta temàtica, l’ensenyament, i convidar-lo a debatre amb un expert/a de la qüestió. Així podrem generar reflexió, opinió i futures accions a partir de la literatura.

La proposta s’emmarca en el cicle d’activitats al voltant de l’exposició que presenta el centre fins al mes de març del 2022, “ Per una educació en llibertat. Barcelona i l’escola. 1908-1979”.

 

16 de novembre |  El mestre i el llegat de Ferrer i Guàrdia

Amb Màrius Mollà i Xavier López

El mestre, de Màrius Mollà, o què en queda del llegat de Francesc Ferrer i Guàrdia. La novel·la ens permet abordar el tipus d’ensenyament, inspirat en el lliurepensament, que volia estendre Ferrer i Guàrdia: els nens i nenes havien de tenir llibertat i un dels eixos de l’aprenentatge el constituïen les redaccions de les seves pròpies vivències. A l’escola, per exemple, no hi havia d’haver exàmens, ni premis, ni càstigs. Ferrer i Guàrdia va engegar l’Escola Moderna perquè ell creia que la societat necessitava imperiosament sortir del jou de la religió. Volia ajudar els infants a pensar i trencar tots els paradigmes. Ara es torna a plantejar la necessitat de canviar el sistema educatiu; Màrius Mollà hi reflexionarà amb Xavier López, mestre i director de l’Escola Octavio Paz de Barcelona, referent en el model pedagògic actual i autor de   Mestres d’un mestre.

 

17 de novembre |  La escuela de la vida i la memòria de Maria Montessori

Amb Laura Baldini i Anna Juliá Barnadas

  La escuela de la vida de Laura Baldini, pseudònim de Beate Maly, està basada en la vida de Maria Montessori, una dona que va voler transformar la societat i canviar el món. Va crear un mètode d’ensenyament que posava l’accent en el desenvolupament global de l’infant i el situava en el centre de tota acció educativa amb la finalitat d’ajudar-lo a créixer. Montessori considerava els infants com l’esperança de la humanitat. Estava convençuda que, si de ben petits se’ls donava l’oportunitat d’utilitzar la llibertat, més tard podrien afrontar millor els grans problemes de la societat. Del model de Maria Montessori i de la seva evolució en parlarem en conversa amb la presidenta de l’Associació Espanyola Maria Montessori i professora del Montessori Palau de Girona, Ana Juliá Barnadas.

Aquesta sessió tindrà servei de traducció simultània Anglès-Català.

 

18 de novembre |  Els camins de la llum i com treballem amb les diversitats

Amb Coia Valls i Carme Ortoll  

Els camins de la llum, de Coia Valls, o Braille, l’home més enllà del sistema. De la novel·la en surten diverses reflexions, la més clara és que Braille ens ensenya que cal treballar per vèncer les desigualtats, no les diversitats. Els cecs són persones amb una discapacitat per veure-hi però tenen unes habilitats diferents. Cal ajudar-los a potenciar-les. Només així, a través de l’educació i de donar-los les competències que les seves respectives necessitats requereixen, podrem aconseguir formar persones. Persones lliures que no depenguin de res ni de ningú. Aquesta idea lliga amb l’enunciat de l’exposició que motiva el cicle de converses i del qual parlarem amb Carme Ortoll, mestra, i que ha ocupat diversos càrrecs en el Departament d’Ensenyament i és membre dels moviments de reforma pedagògica. Actualment treballa per una educació inclusiva.

Horaris

El Born Centre de Cultura i Memòria

Adreça:
Plaça Comercial, 12
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Població:
Barcelona
On
El Born Centre de Cultura i Memòria
Quan
Des de 16/11/2021 al 18/11/2021

Telèfon

Informació:
932566851
Reserves:
932566850

You may also be interested in...