Curs online "Bôô: rituals i tècniques dels xamans del nord de Mongòlia"

Enrere

Böö és el nom del xaman entre els pobles mongols. En un curs anterior de Casa Àsia presentem les característiques generals del xamanisme a Àsia Central i Septentrional; en aquest curs ens centrem en una de les seves tradicions més antigues i interessants: el xamanisme dels nòmades de la gran regió de boscos al nord de Mongòlia, coneguda com la taiga siberiana. Estudiarem no només els contextos culturals d’aquestes pràctiques, sinó també i específicament els procediments concrets dels diferents rituals xamànics, les tècniques i els materials emprats en cadascun. Des d’un enfocament etnogràfic i antropològic, aquest curs ofereix tota la informació necessària per poder endinsar-se des d’una perspectiva occidental a l’experiència xamànica de l’Àsia Central.

Programa:

Sessió 1

Introducció al xamanisme del nord de Mongòlia. Context ecològic i cultural de les pràctiques xamàniques. El xamanisme com a cosmovisió i com a religió a Àsia central. La funció comunitària del xaman. Tipus de xamans. Xamanisme i bruixeria entre els nòmades de la taiga.

Sessió 2

L’experiència xamànica. Condicions per convertir-se en xaman. La «crisi xamànica». L’arbre del xaman. Tècniques de l’èxtasi xamànic. Procediments psicomotrius. Procediments psicoacústics. Instruments de corda i percussió. Confecció dels instruments xamànics. Simbologia de les peces del xaman.

Sessió 3

Comunicació entre esperits. Les ànimes dels humans, els animals i els llocs. La relació amb l’entorn com un diàleg entre esperits. Tècniques per a la invocació de les ànimes dels llocs. Percepció d’esperits. La utilització de miralls. Ritus de caça i de fortuna. La relació amb els avantpassats, processos i ritus funeraris.

Sessió 4

Estructura del ritual xamànic. Tipus de rituals i les seues intencions. Llocs per a la realització de rituals. Preparació i purificació d’un espai ritual. Tècniques de sahumeri, plantes i materials emprats. Sistemes d’ofrenes. Els participants del ritual xamànic. Comunicació verbal i no verbal dins del ritual. Creació de l’esperit de la llar. Consagració dels habitatges.

Sessió 5

Panteons xamànics d’Àsia central. Tengri. El Gran Burqan Blanc. Esege Malan. Erlig. Ofrenes als éssers dels noranta-nou cels. Tècniques d’evocació de figures de poder. Confecció de ninots onggon. Tòtems xamànics.

Sessió 6

Mirades occidentals sobre el xamanisme centreasiàtic. Xamanisme mongol i «xamanisme universal». Evolució i transformació del xamanisme a Àsia central com a efecte del contacte amb Occident. Les pràctiques «neoxamàniques» contemporànies. Zones de pervivència del xamanisme tradicional a Tuva, Buriatia i Mongòlia.

Professor:

Miguel Peyró, doctor en Filologia i especialista en antropologia lingüística de Mongòlia i pobles nòmades d’Àsia Central. Ha estat professor de les universitats de Sevilla, Oslo i el Caire, i director del programa de recerca “Etnolingüística mongol” de l’Observatori del Tibet i l’Àsia Central de la Universitat de Barcelona. Autor de diverses publicacions acadèmiques sobre el mongol i d’altres llengües altaiques d’Àsia, entre elles Introducció a la llengua mongol, la primera gramàtica de mongol per a hispanoparlants.

Horaris

Altres

Se celebra a:
Casa Àsia.
Inscripcions a:
Casa Àsia.

Casa Àsia

Adreça:
Carrer de Bolívia, 56
Districte:
Sant Martí
Barri:
el Parc i la Llacuna del Poblenou
Població:
Barcelona
On
Casa Àsia
Quan
Des de 05/10/2022 al 16/03/2023

Telèfon

Tel.:
933680836
Fax:
933680333

Lloc web

Web inscripcions:
https://casaasia.cat

You may also be interested in...