Curs virtual de Casa Àsia 'El xamanisme d'Àsia Central i Septentrional'

Enrere


El curs és una introducció antropològica al xamanisme com a cosmovisió ancestral dels pobles nòmades del centre i nord d'Àsia, especialment abans dels seus contactes amb els estats sedentaris i les seves religions estamentadas. Presenta les seves característiques culturals més importants i la seva connexió amb les formes de vida i de relació amb l'entorn de les comunitats que l'han practicat tradicionalment.

Estudia la figura central del xaman i les seves tècniques i instruments per a aconseguir "èxtasi" o estats especials de consciència que li permeten interactuar amb diferents plans de la realitat i així influir en el món quotidià dels que sol·liciten la seva mediació. Aborda l'evolució històrica del xamanisme en aquesta part d'Àsia, des dels seus orígens mítics en la prehistòria, passant per les seves relacions amb les ideologies dels diferents estats que s'imposaran a la regió, fins a la seva situació actual a la cruïlla cultural de la globalització moderna.

PROGRAMA:

SESSIÓ 1 - dijous 30 d'abril:
Animals i esperits: el marc cultural del xamanisme al centre i nord d'Àsia
Caracterització del concepte de xamanisme. Les regions naturals d'Àsia central i septentrional, els seus ecosistemes i formes de vida. Nomadisme i relació amb el món animal. Els grans animals totèmics i el seu reflex en les cultures i les llengües.

SESSIÓ 2 - dijous 7 de maig:
El tambor i l'arbre de fum: tècniques i rituals xamànics
La cosmovisió xamànica. Elecció i formació del xaman. Xamanisme i gènere. L'èxtasi xamànic i les seves tècniques. Els instruments del xaman. Música i cant. "Lletanies" xamàniques del centre i nord d'Àsia.

SESSIÓ 3 - dijous 14 de maig:
El gran viatge des del nord: evolució històrica del xamanisme
La propagació del xamanisme asiàtic segons les fonts arqueològiques i mítiques. La trobada del xamanisme i l'Islam a Àsia Central. Xamans, sacerdots bon i budisme lamaista al Tibet i Mongòlia. Xamans blancs i negres.

SESSIÓ 4 - dijous 21 de maig:
L'èxtasi de la plana: el xamanisme de l'estepa
El xamanisme mongol. El xamanisme tadjik. El xamanisme kirguís. El xamanisme altai. El xamanisme dels antics àvars i hongaresos.

SESSIÓ 5 - dijous 28 de maig:
L'èxtasi del bosc: el xamanisme de la taigà
El xamanisme buriat. El xamanisme tuvano. El xamanisme dels urals. El xamanisme paleosiberià. El xamanisme manxú i dels tungusos. La connexió coreana.

SESSIÓ 6 - dijous 4 de juny:
L'èxtasi del gel: el xamanisme de la tundra
El xamanisme samoyedo. El xamanisme sami. El xamanisme yukaghir. El xamanisme yakuto. El xamanisme kamchatka i esquimo-aleutià.

SESSIÓ 7 - dilluns 11 de juny:
Xamans a les ciutats: el xamanisme davant la modernitat
Les tradicions xamàniques i les ideologies dels estats colonitzadors del centre i nord d'Àsia. La condemna política i "clínica" dels xamans. El xamanisme com a símbol identitari en el món postsoviètic. El "tengrismo". Xamanisme i neopaganisme.

Ponent: Miguel Peyró, doctor en Filologia i especialista en antropologia lingüística dels pobles nòmades d'Àsia Central.

Horaris

Online

Adreça:
C Bolívia, 56
Districte:
Sant Martí
Barri:
El Parc i la Llacuna del Poblenou
Codi postal:
08018
Població:
Barcelona

Aparcaments

Aparcament Badajoz-Glòries

C Badajoz 154

933284949

Aparcament Acha

C Badajoz 125

934863933

Aparcament Ona Glòries

C Ciutat de Granada 173

933092345

Aparcament Concha Galiano Montoya

Pl Glòries Catalanes 35

Restaurants

Restaurant Trattoria Ginos *Glòries

Av Diagonal 208

935213096

Restaurant La Tagliatella *Glòries

Av Diagonal 208

932663601

Cafeteria Restaurant Buenas Migas *Glòries

Av Diagonal 208

937648359

Restaurant Lesense Bar a Vins *Glòries

Av Diagonal 208

937609464

Hotel Novotel Barcelona City - HB-004414

Av Diagonal 199

933262499

On
Online
Quan
Del 30/04/2020 al 11/06/2020.

M'agrada 5

You may also be interested in...