Exposició 'Ayuujkjä'äy ëy Konk. Una fabulació basada en un mite mixe'

Enrere

El poble mixe, mai conquerit, parla una de les últimes llengües vives de la família mixezoque. Ells són, lingüísticament, els parents més pròxims i hereus naturals dels anomenats olmeques, la cultura mare mesoamericana. En les paraules que pronuncien, la milpa que conreen, les històries que expliquen i els ritus que duen a terme hi ha contingut, xifrat, un món al qual —iniciats o no— no podrà tornar mai ningú. Això no vol dir, però, que aquest món hagi estat destruït, esborrat o aniquilat. Si nosaltres no podrem tornar mai, l’heroi sempre torna: això és precisament el que el converteix en heroi. L’aigua sempre torna a la llera; l’ordre còsmic, per principi de simetria, no es pot interrompre per sempre. No hi ha més certesa que el final d’aquests temps i l’adveniment dels temps que van ser.

A través de la investigació documental, bibliogràfica, iconogràfica, el treball de camp i l'entrevista, l’equip s’acosta al  mite de Kondoy des d’una diversitat de fronts i categories. Alhora, l’anàlisi i la reflexió sobre tots aquests materials recollits apropa l’equip a l’estructura bàsica del mite i les seves implicacions socials, territorials, polítiques, espacials i paisatgístiques.

El projecte intenta abordar una perspectiva nova sobre la història i la formació actual de l’art global des d’una revisió crítica d’una de les manifestacions més riques, problemàtiques, recurrents i singulars. El projecte es construeix entorn de la  noció dels indigenismes i els neoindianismes cap a una reformulació teòrica dels transindigenismes com a catalitzadors de l’art modern i contemporani del continent americà. Una proposta contemporània i amb un horitzó de futuritat que comporta una nova manera d’entendre l’influx d’interseccions i desplaçaments del desenvolupament d’una forma estètica original i única de producció dels significats culturals de la regió.

Un projecte de  Mariana Botey en col·laboració amb  Dr. Lakra Taka Fernández i  Brian Cross, comissariat per  Pablo Arredondo Vera.

Una producció d’ Hacer Noche - Promised Land, en col·laboració amb el  MACBA i amb la participació de la  Universitat de Califòrnia a San Diego i la  Casa de la Cultura Oaxaqueña.

Horaris

Museu d'Art Contemporani de Barcelona

Adreça:
Plaça dels Àngels, 1
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
el Raval
Població:
Barcelona
On
Museu d'Art Contemporani de Barcelona
Quan
Des de 10/11/2022 al 26/02/2023

Telèfon

Tel.:
934813368
Tel.:
934120810
Tel.:
934121270
Tel.:
934121413
Fax:
934124602

You may also be interested in...