Exposició 'Escoltar amb les mans. Suports obsolets, missatges efímers'

Enrere

La possibilitat d'enregistrar el so i reproduir-lo comporta, des dels inicis, la necessitat de suports físics: cilindres de cera, discos de pedra o vinil, i cinta magnètica. La fricció sobre el material que implica tant l'enregistrament, que fixa un solc irregular contenidor d'informació, com les lectures posteriors que el ressegueixen, confereix tactilitat a la temporalitat efímera de la música. Materialitza allò que a primera vista sembla immaterial —ideals, sentiments, pensaments i emocions— i en captura l'abstracció fixant les ones sonores en la forma tangible del suport. Potser si el disc de vinil i les cintes magnètiques han sobreviscut en aquesta era digital, en la qual estem immersos, és perquè ofereixen una capa més a la vivència d'escoltar. L'escolta és, doncs, una experiència tàctil: escoltem, també, amb les mans. 

ESCOLTAR AMB LES MANS. Suports obsolets, missatges efímers reflexiona sobre la fragilitat, la durabilitat i les capacitats dels suports analògics, com aquests han determinat les escoltes, les memòries i els imaginaris —individuals o col·lectius—, així com la manera de relacionar-nos amb el so, bé com a oients, bé com a creadors. 

L’exposició es basteix amb el diàleg decidit entre tres àmbits d’acció. El primer contextualitza les problemàtiques dels suports i el seu impacte històric i conceptual. Els usos artístics i subversius dels formats, dins les manifestacions artístiques i sonores de la segona meitat del s. XX ençà, són presentats al segon àmbit. El tercer, gràcies a una selecció d’objectes i documents, desvela tres obres musicals – I Am Sitting in a Room (Alvin Lucier, 1970),  Vinyl Coda (Philip Jeck, 1999-2003) i  The Disintegration Loops (William Basinski, 2002-2003)–, plantejades com a relectures i reinterpretacions de les qualitats efímeres, finites i materials dels suports analògics.

Què s'enregistra, què es guarda, què es perd, què s'oblida, què s'enregistra una altra vegada i, també, quines noves oportunitats es generen? Què és arxiu i què és amnèsia? Com tractem les «pèrdues de memòria», efecte col·lateral dels processos cíclics que susciten aquestes tecnologies? Com gestionar, interpretar i emmagatzemar aquestes restes arqueològiques modernes i caduques, fabricades en un context capitalista postindustrial on la reproductibilitat tècnica continua produint, prescrivint, reciclant i amuntegant un volum incommensurable de brossa analògica i deixalla digital? 

Comissariada per  Ferran Fages, l'exposició proposa un recorregut pels contorns borrosos i permeables que els formats analògics amaguen i revelen.

Horaris

Altres

Se celebra a:
Museu de la Música - L'Auditori.

Museu de la Música - L'Auditori

Adreça:
Carrer de Lepant, 150
Districte:
Eixample
Barri:
el Fort Pienc
Població:
Barcelona
On
Museu de la Música - L'Auditori
Quan
Des de 12/05/2023 al 10/12/2023

Telèfon

Centraleta:
932563650
Fax:
932650102

You may also be interested in...