Exposició 'Eudald Canivell (1858-1928), primer director de la Biblioteca Pública Arús. Devot del saber i del bell sentir'

Enrere

L’exposició té com a objectiu recuperar la memòria del primer director de la Biblioteca Pública Arús. Un personatge singular, polièdric i prolífic. Un autèntic home renaixentista, ric en experiències, amb múltiples talents i àvid de coneixement. Un home del seu temps, i molt representatiu d’aquells intel·lectuals enamorats del progrés moral, científic i tecnològic. En ell confluïen el coneixement pràctic i profund dels oficis de les arts gràfiques, sobretot de la impremta, i el coneixement històric i literari, fet que el convertia en el mestre principal i admirat de les arts gràfiques a la Barcelona i la Catalunya del tombant de segle XX. A causa de l’esperit progressista i lliurepensador de Canivell, tot i que dissimulat en la segona part de la seva vida, i el gust per l’estètica i la feina ben feta, podríem dir perfectament que va ser el William Morris català.

Pioner de l’excursionisme, impressor, catalanista, republicà, anarquista, maçó, lliurepensador, bibliotecari, cervantista, dibuixant, decorador i dissenyador de llibres, bibliòfil, erudit, polígraf de les arts del llibre, publicista, mestre de tipògrafs, aquarel·lista, arqueòleg del llibre, cal·lígraf, promotor de les arts del llibre... És impossible definir-lo succintament amb un únic o pocs adjectius. Segurament, en la divisa del seu exlibris “Devot del saber i del bell sentir” és on trobem la seva millor definició. L’estudi, el saber, la bellesa, la feina ben feta, sempre foren la seva línia de conducta. La llibertat, la igualtat, la fraternitat i el seu amor per Catalunya, els seus ideals.

La seva febre d’iniciatives el va portar a relacionar-se amb els personatges més destacats de la cultura, de la política i dels moviments socials de la seva època. Rossend Arús, Valentí Almirall, Rafael Farga Pellicer, Josep Llunas, Cels Gomis,Jaume Massó i Torrents, Josep Lluís Pellicer, Isidre Bonsoms, Ramon Miquel i Planas, Joan Oliva o Joan Puig i Ferrater, entre tants d’altres, foren persones molt pròximes a Canivell, i alguns d’ells, com Almirall i Miquel, amics íntims.

La seva tasca a la Biblioteca Pública Arús fou titànica. Abans de la seva inauguració el 1895, Canivell, conjuntament amb Cels Gomis, es va encarregar de la catalogació dels més de 26.000 volums que formaven el fons inicial de l’entitat, en va redactar el primer catàleg general imprès, i va ser l’home insígnia de la Biblioteca durant els vint-i-vuit anys que en va ocupar la direcció.

Manel Vicente Izquierdo és historiador i especialista en història dels moviments socials a la Catalunya del segle XIX. Vicente ha estudiat àmpliament els tipògrafs catalans del tombant de segle XX, i n’ha publicat diverses obres, entre les quals, les biografies de Rafael Farga Pellicer i Josep Llunas. Ara ens presenta la biografia Eudald Canivell (1858-1928). Devot del saber i del bell sentir.

Horaris

Altres

Se celebra a:
Biblioteca Pública Arús.

Biblioteca Pública Arús

Adreça:
Passeig de Sant Joan, 26
Districte:
Eixample
Barri:
el Fort Pienc
Població:
Barcelona
On
Biblioteca Pública Arús
Quan
Des de 07/04/2022 al 23/09/2022

Telèfon

Tel.:
932565950

You may also be interested in...