Exposició 'Kataezome. El llegat artístic de Serizawa Keisuke'

Enrere

El Museu Etnològic i de Cultures del Món disposa en els seus fons d’una important col·lecció de peces de Serizawa Keisuke, un dels grans mestres del disseny tèxtil del Japó del segle XX, primer artista declarat l’any 1956 Tresor Nacional Vivent per la seva aportació al país en el camp de l’estampació kataezome.

Serizawa va renovar l’art del teixit amb uns dissenys únics i personals que van permetre preservar i actualitzar la tradició sense renunciar-hi; al contrari, la va prendre com a model i punt de partida.    

«Kataezome. El llegat artístic de Serizawa Keisuke» pretén destacar per primera vegada aquest patrimoni inèdit, singular i rellevant, acompanyat d’una selecció de peces tant de Serizawa com dels seus deixebles principals procedents de diverses col•leccions històriques de Catalunya, on es conserva un dels conjunts d’obres més importants de l’artista fora del Japó.     

L’exposició vol posar en relleu aquestes col•leccions, però per vincular-les, també, amb la contemporaneïtat. En aquest sentit, la mostra disposa de peces de les artistes japoneses establertes a Catalunya Mako Artigas i Yoko Kataoka —l’obra de la primera, influenciada per Serizawa, i la de la segona, inspirada en la tècnica bingata d’Okinawa—, i de cinc peces de cinc artistes que s’han format a l’Escola Massana i que, després d’experimentar amb la tècnica tradicional d’estampació tèxtil japonesa bingata sota el guiatge de Kataoka, l’han aplicat en les creacions elaborades a propòsit per a l’exposició.     

Aquesta reinterpretació contemporània de les cinc obres de Sonia Benítez, Marieke Peyrounette, Marta Poca, Josep Safont i Moeki Yamada precedeix l’exposició, que es desplega en un gran espai sense àmbits tancats. Així, la definició del concepte «Tresor Nacional Vivent» —il•lustrat amb diverses peces— dona pas a les creacions de Serizawa Keisuke i a les dels seus deixebles després, i conclou amb les peces de Mako Artigas i Yoko Kataoka.     

A la mostra també es pot veure un vídeo inèdit en què Serizawa desenvolupa pas per pas la tècnica d’estampació kataezome, un testimoni documental que ajuda a comprendre com, bevent de la tradició, aquesta tècnica el va portar a crear una obra original, fresca i moderna, i alhora propera i quotidiana per a la seva societat.

Col·laboren :   

Japan Foundation     

Museu d’Art Serizawa Keisuke de la ciutat de Shizouka    

Museu d’Art i Artesania Serizawa Keisuke de la Universitat de Tohoku Fukushi de Sendai  

Horaris

Museu Etnològic i de Cultures del Món *c. Montcada

Adreça:
Carrer de Montcada, 12
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Població:
Barcelona
On
Museu Etnològic i de Cultures del Món *c. Montcada
Quan
Des de 16/06/2023 al 07/01/2024

Telèfon

Tel.:
932562300

You may also be interested in...