Exposició 'MOSTREIG #4 Coses que passen'

Enrere

Al Centre d'Estudis i Documentació (CED), Planta 0

Des dels seus inicis, l’ arxiu històric del MACBA s’ha dedicat a conservar, catalogar i difondre tota la documentació que generen les activitats produïdes pel museu. Durant tot aquest temps, s’han dut a terme exposicions, concerts, publicacions, programes d’estudis, tallers, conferències, ràdio i trobades de tota mena, que han generat fins avui més de seixanta mil documents que formen un arxiu històric en permanent construcció.

Amb motiu del 25è aniversari del MACBA, Enric Farrés Duran ha desenvolupat un projecte amb l’arxiu històric del museu. A través d’un procés d’investigació, l’artista s’ha deixat travessar per l’arxiu, revisant els límits de les seves definicions per mostrar-ne les entranyes específiques. Sabem que un arxiu no sols està constituït pels documents que conté, sinó també per tot allò que permet que aquests estiguin disponibles. La noció d’arxiu que emprem aquí fa referència a aspectes fonamentals com els diversos espais on es conserven aquests documents, les estructures de dades en què s’insereixen i les persones que hi interactuen. Tots aquests elements són parts de la construcció comuna del significat del document, un significat en moviment per a un arxiu que no s’atura.

Quan ens hem submergit en aquest arxiu, han sorgit algunes qüestions com les següents: els documents estan sempre a la nostra disposició, són els props de les nostres investigacions? Quines dades conté un document i quines jerarquies s’estableixen entre aquestes dades? Un fong pot constituir el contingut d’un document? Si tenim en compte que un arxiu és obert per definició i que l’usuari té accés al seu contingut de manera permanent, què significa exposar un arxiu? A què l’estem exposant? Què mostra i què amaga? I encara, com es mostra? Aquestes preguntes, entre d’altres, han estat fonamentals per a la concepció d’aquest projecte, integrat per un programa públic d’activitats i una exposició. La forma en què es conceben i es relacionen les activitats amb l’exposició i l’arxiu mateix desafia les lògiques habituals de funcionament de la institució, alhora que les subratlla, les assenyala i les fa visibles.

Horaris

Museu d'Art Contemporani de Barcelona

Adreça:
Pl Àngels, 1
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
el Raval
Població:
Barcelona
On
Museu d'Art Contemporani de Barcelona
Quan
Des de 22/04/2021 al 08/10/2021

Telèfon

Tel.:
934813368
Tel.:
934120810
Tel.:
934121270
Tel.:
934121413
Fax:
934124602

Lloc web

Web:
www.macba.cat

You may also be interested in...