Exposició 'Naufragis. Història submergida'

Enrere

El mar Mediterrani ha estat al llarg de la història el gran nexe d'unió entre els pobles que l'envolten. A la vegada, rius, estuaris i maresmes servien de vies d'entrada cap a les zones interiors i les seves ribes esdevenien llocs idonis per a l'assentament de grups humans. Aquesta utilització continua de les aigües, ha anat deixant al seu si nombroses mostres de l'activitat humana en forma no només de vaixells enfonsats sinó també de fondejadors, ports i fins i tot hàbitats.

Durant les últimes dècades, els avenços tecnològics i metodològics han permès l'accés a les restes arqueològiques subaquàtiques i la seva lectura com a documents d'informació històrica, però al mateix temps, l'increment de la pressió humana damunt les costes i els fons marins ha accelerat el procés de destrucció d'aquest patrimoni enormement fràgil.

El Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) és una unitat de recerca del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), dins l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Creat l'any 1992, té encomanades les missions d'inventariar, protegir, conservar, estudiar i difondre el patrimoni arqueològic de Catalunya que es troba submergit en aigües costaneres i interiors.

L'exposició "Naufragis. Història submergida" presentarà els resultats de la recerca desenvolupada pel CASC, d'ençà de la seva creació, presentant alguns dels jaciments i vaixells més emblemàtics excavats i estudiats a Catalunya durant aquest període. Al mateix temps, la mostra explicarà també la història, la metodologia i la problemàtica de treball de l'arqueologia subaquàtica arreu del món, proposant un viatge fascinant al fons del mar, a la recerca d'objectes singulars i històries sorprenents.

L'exposició, comissariada per Rut Geli, responsable del CASC, i per Xavier Nieto i Gustau Vivar, ocuparà una superfície de 1000 m2, s'estructurarà en quatre grans àmbits:

"Exploradors del mar": precedents i història de l'arqueologia subaquàtica, tant a Catalunya com arreu del món.

"De vaixells i mariners": panoràmica general dels principals temes de recerca desenvolupats pel CASC d'ençà de la seva creació.

"Dins el món del silenci": problemàtica i els mètodes de treball propis de l'arqueologia subaquàtica.

"Un patrimoni a protegir": riquesa i diversitat del patrimoni subaquàtic català i les principals problemàtics que la seva conservació i transmissió integra al futur han d'afrontar.

Per tal d'aconseguir els seus objectius, l'exposició presentarà una interessant selecció d'objectes i materials procedents de les excavacions i troballes realitzades pel CASC que es conserven a les seves reserves, tot fent palesa l'existència d'una sorprenent cultura marinera d'arrels mil·lenàries, així com d'objectes i documents històrics vinculats amb la història del busseig i la creació i el desenvolupament de l'arqueologia subaquàtica arreu del món. Tots aquests materials aniran acompanyats de diversos recursos audiovisuals i interactius, amb l'objectiu d'ajudar a una millor comprensió i contextualització d'aquest, i, alhora, de reforçar el caràcter immersiu d'una museografia evocadora, que, amb colors, textures, llums i sons, vol transportar als visitants al mateix fons del mar.

Horaris

Altres

Se celebra a:
Museu d'Arqueologia de Catalunya.

Museu d'Arqueologia de Catalunya

Adreça:
Passeig de Santa Madrona, 39*41
Districte:
Sants-Montjuïc
Barri:
el Poble-sec
Població:
Barcelona
On
Museu d'Arqueologia de Catalunya
Quan
Des de 28/04/2022 al 30/07/2023

Telèfon

Tel.:
934232149
Fax:
934245630

You may also be interested in...