Exposició 'Oceans. De Renoir als Microplàstics. Amb obres de Mandy Barker'

Enrere

Coincidint amb els preparatius de l’inici de la Copa Amèrica de Vela, l’art i la ciència es donen la mà en aquesta exposició que crida l’atenció sobre un dels problemes mediambientals més greus a nivell global: el de la contaminació dels mars i oceans pels residus plàstics.

El punt de partida de la reflexió de l’exposició és l’oli de Auguste Renoir Platja de Pornic (1892), on l’artista transmet una visió idíl·lica de les platges, encara no contaminades pels plàstics. La mirada arcàdica de Renoir es mostra al costat d’una selecció d’obres de finals del segle XIX i inici del XX de Santiago Rusiñol, Joaquim Torres García, Hermen Anglada Camarasa, Lluís Masriera, Alexandre de Cabanyes o Enric Serra. Aquestes obres ofereixen un contrast cridaner amb les fotografies de Mandy Barker, en les quals la bellesa de les seves creacions ens alerta sobre el gran problema actual de la contaminació dels mars i oceans per els residus plàstics.

La bellesa de les imatges creades per la fotògrafa britànica Mandy Barker sobre aquesta problemàtica mediambiental l’han portat a exposar al MoMA (2021), a la seu de les Nacions Unides de Nova York, al Victoria & Albert Museum de Londres, al Parc Científic i Tecnològic de Hong Kong, al Museu de les civilitzacions d’Europa i del Mediterrani de Marsella (2021) o al Festival Internacional de Fotografia de Busan (2020), entre altres emplaçaments. També ha rebut guardons internacionals, com l’International Understanding Through Photography Award 2023, atorgat per The Photographic Society of America. La capacitat artística de Mandy Barker per impactar en l’espectador es suma al rigor científic amb què assumeix cadascuna de les creacions fotogràfiques que elabora, en ocasions després d’incorporar-se a expedicions científiques per mars i oceans de tot el món. Al 2012, després del tsunami a l’Oceà Pacífic, es va sumar a una expedició científica d’investigació des de Japó a Hawaii per valorar l’acumulació de deixalles plàstics. Al 2017, Greenpeace la va convidar a unir-se a l’Expedició ‘Beluga II’ per recuperar deixalles plàstics de les remotes illes Hèbrides interiors, a Escòcia, i al 2019 va participar en l’Expedició de contaminació plàstica de l’illa Henderson. Les seves imatges, carregades de gran bellesa, aporten un nou significat als residus plàstics marins amb l’objectiu de promoure un profund canvi pel que fa al cicle global del plàstic, incloent-hi la seva producció, ús i eliminació, i ampliar així la conscienciació sobre la contaminació plàstica als mars i oceans de tot el món, destacant l’efecte greu en els ecosistemes marins i en l’ésser humà.

El treball artístic de Mandy Barker s’ha publicat en alguns dels mitjans més prestigiosos de més de 50 països, com National Geographic, TIME, WWF World Wildlife Fund, The Financial Times, The Guardian, Smithsonian, UNESCO, The British Journal of Photography, VOGUE, The New Scientist, i ha il·lustrat rellevants articles de recerca acadèmics i científics sobre l’impacte dels plàstics en els nostres mars.

Horaris

Altres

Se celebra a:
Museu Diocesà de Barcelona.

Museu Diocesà de Barcelona

Adreça:
Avinguda de la Catedral, 4
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
el Barri Gòtic
Població:
Barcelona
On
Museu Diocesà de Barcelona
Quan
Des de 20/03/2024 al 21/08/2024

Telèfon

Tel.:
93 315 22 13
Tel.:
93 270 10 17

You may also be interested in...