Instal·lació 'Aeronàutica [vol] Interior', de Francesc Torres

Enrere

Entre els projectes que el Museu Nacional dedicarà el 2021 al tema de la Guerra Civil, i l’art, el conflicte i la memòria,  Aeronàutica (vol) interior és una instal·lació de l’artista Francesc Torres que portarà a la Sala Oval dos avions a escala 1:1, rèpliques de dos models d’aeroplans que van participar en la Guerra Civil espanyola.

En aquest projecte,  Francesc Torres porta encara més lluny unes coordenades que ja ha explorat altres vegades, com són l’ambigüitat entre l’art i el no-art (pintures de camuflatge, objectes no artístics amb aura artística, etc.) o l’eliminació de la línia divisòria entre els formats “exposició”, “obra” i “instal·lació”. 

L’origen d 'Aeronàutica (vol interior) va ser la seva visita a l’històric Camp d’Aviació de La Sènia, construït pel Govern de la II República tot just començada la Guerra Civil Espanyola. Aquest camp va tenir un paper molt destacat per la seva situació estratègica i la seva capacitat operativa, primer per l’Aviació de la República i després per la Legió Còndor alemanya. Molt a prop del camp d’aviació es troba el Centre d’Aviació Històrica de La Sènia i els seus dos avions més significatius: el bombarder soviètic Tupolev SB-2 “Katiuska” i el caça també soviètic Polikarpov I-16 “Mosca”, ambdós avions presents en la Guerra Civil espanyola. Aquests aparells són rèpliques fidels a escala 1:1. Es tracta però d’uns avions que no volen, i en paraules del propi artista “un avió que no vola no és un avió, és una obra d’art”.

L’artista explora en la seva instal·lació aspectes com l’impacte que va suposar, dins el conflicte bèl·lic, la guerra des del cel o la idea de sacrifici, que relaciona amb obres de la col·lecció històrica del museu. Per explicar el lligam entre el sacrifici bèl·lic i el sacrifici per la fe religiosa, Torres juga amb la iconografia de la crucifixió i, en especial, amb la pintura gòtica del martiri de Sant Pere, del mestre Pere Serra (segle XIV).

Horaris

Altres

Se celebra a:
Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Adreça:
C Mirador Palau Nacional, 6*10
Districte:
Sants-Montjuïc
Barri:
el Poble-sec
Població:
Barcelona
On
Museu Nacional d'Art de Catalunya
Quan
Des de 18/06/2021 al 26/09/2021

Telèfon

Informació:
936220376
Tel.:
936220360
Tel.:
936220375
Fax:
936220374

You may also be interested in...